Jobbade mot abort – formar nu KD:s feministiska politik
När Kristdemokraterna ska utforma ”en ny sorts feminism” är Sarah Havneraas ett nyckelnamn. I vuxen ålder – fram till våren 2019 – har hon varit engagerad i flera abortkritiska organisationer, enligt Dagens Nyheter.
Från 2017 till våren 2019 satt Sarah Havneraas, i dag ordförande för KD:s kvinnoförbund, ledamot i Uppsalas kommunfullmäktige och med i partistyrelsen, som ordförande i organisationen Människovärde. Innan det, 2013, satt hon som vice ordförande i den abortkritiska ungdomsorganisationen ”Älska livet”.
I dag är hon med i den grupp som ska utforma Kristdemokraternas nya jämställdhetspolitik – en ”ny sorts feminism” som Ebba Busch tidigare berättat om för Expressen.
Sarah Havneraas säger till DN att hon står bakom svensk aborträtt och att hon ”aldrig varit emot abort”.
– Jag kom väl i kontakt med en tjejkompis som var engagerad i Älska livet, det var på den vägen. Det hade man kanske gjort annorlunda i dag, men återigen så har jag alltid stått bakom svensk aborträtt och jag har aldrig velat inskränka den.
Agnia, 39: ”Polisen misshandlade oss”
Under lördagen protesterade människor i drygt 100 städer runtom i Ryssland till stöd för oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Sibiriska staden Yakutsk fick ett uppsving i omvärldens medvetande sedan bilder från protester i 50 minusgrader spridits.
I Sankt Petersburg, där Agnia Alesia, 39, bor, höll sig temperaturen runt nollan. Agnia Alesia säger att det är svårt att veta hur många som var med på protesten, eftersom polisen splittrade den.
I Sankt Petersburg var en av de marscherande Agnia Alesia, 39. Hon beskriver demonstrationen som ”artig”. Trots det såg hon hur poliser släpade och misshandlade demonstranter, säger hon. Liknande vittnesmål rapporterar bland annat BBC om.
– Människor som kom i går förstår att det är riskfyllt. De kan bli misshandlade av polisen och få problem på arbetsplatsen, säger Agnia Alesia under söndagen och berättar att statsanställda, som läkare och lärare, drabbats av repressalier efter att ha deltagit i demonstrationer.
Uppgifter: Trumps hot inför riksrätten
Den andra veckan i februari inleds riksrättsprocessen mot Donald Trump med anledning av stormningen av Kapitolium den sjätte januari – då fem personer miste livet. För att Trump ska fällas krävs det att 17 republikaner röstar emot honom.
Donald Trump har under vintern öppet lekt med idén om att starta ett nytt parti. Men planerna på ett ”Patriotparti” är i själva verket ett förklätt hot mot de republikaner som svikit expresidenten, enligt källor till Washington Post.
Bland annat då ett nytt högerparti troligtvis skulle ta röster från just republikanerna.
Trump uppges även ha satt samman en lista över republikaner som kan tänkas gå emot honom och sedan bett sina medarbetare att hitta politiska motståndare till namnen på listan. Motståndare som kan komma att få Trumps mediala och finansiella stöd inför nästa primärval.