Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Iva-fallen ökar – tredje vågen kan bli värre • Domarens ilska efter uppmaningen i Derek Chauvin-rättegången • Man skjuten i benet i Trelleborg – misstänkt mordförsök

Senaste nytt.

Antalet intensivvårdade ökar och läkare varnar för att det kan fortsätta öka.

■■■

Politikern Maxine Waters manar till konfrontativa demonstrationer om inte polisen Derek Chauvin döms för mordet på George Floyd.

■■■

Man skjuten i benet i Trelleborg – polisen utreder försök till mord.

■■■


Det här är morgonens viktigaste nyheter.

Allt fler på Iva – kan bli värre än andra vågen

Under måndagseftermiddagen intensivvårdades 416 personer i Sverige, att jämföra med 390 i januari. Bara under de senaste dagarna har ett 20-tal personer tillkommit till intensivvården.

Johnny Hillgren, intensivvårdsläkare och ansvarig för intensivvårdsregistret, menar att det är effekterna av den tredje vågen som syns på Iva nu – men att det är oklart i vilket skede av vågen som Sverige befinner sig i.

– Osäkerheten är stor, men förhoppningsvis är vi på toppen av tredje vågen nu, men som sagt. Det vet vi inte, säger han till TT.

Han uttrycker samtidigt en oro för att den här vågen kan komma att bli värre än den andra eftersom sjukvårdspersonalen är slutkörd efter ett år av coronavård.

– På vissa håll är läget väldigt ansträngt just nu, säger Hillgren.

Domare fördömer politiska påtryckningar i Chauvin-målet

Polismannen Derek Chauvin står åtalad för tre punkter som liknar dråp och vållande till annans död efter att amerikanen George Floyd kvävdes ihjäl under ett ingripande i maj 2020. Under natten mot tisdagen genomfördes slutpläderingarna.

I samband med rättgången genomfördes en rad demonstrationer till stöd för Floyd och Black Lives Matter-rörelsen.

Politikern Maxine Waters sade till demonstranter att hon vill se Derek Chauvin dömas för mord och att de som protesterar måste bli ”mer konfrontativa”.

Det fick domaren i George Floyd-rättegången att reagera starkt – och säga att det kan leda till att rättegången ogiltigförklaras.

– Det är respektlöst mot rättssystemet när en folkvald kommenterar kring hur ett rättsfall ska sluta. Det är motbjudande, säger domaren Peter Cahill enligt Las Vegas Sun.

Man skjuten i benet i Trelleborg

Klockan 02.40 på tisdagsmorgonen kom en man in på universitetssjukhuset i Malmö. Han hade en misstänkt skottskada i benet, som han enligt egen utsaga ska ha fått under en promenad i Trelleborg.

– Han säger att han var ute och promenerade när han hörde en smäll och att det brände till i benet, säger Martin Ingelsson, inre befäl vid Ystadspolisen till Sydsvenskan.

Mannen vårdades under natten men kunde på morgonen lämna sjukhus. Polisen meddelar att han kommer att förhöras vidare under dagen och att en förundersökning om försök till mord har inletts.

Ingen är gripen och det finns heller inga misstänkta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.