Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Morgonens nyheter i korthet fredag 2 juni

USA tar tillfälligt bort skuldtaket

USA undviker fullständigt ekonomiskt kaos. Detta efter att den amerikanska senaten röstat igenom ett kompromissförslag för att tillfälligt ta bort skuldtaket.

Kompromissen innebär i korthet att skuldtaket pausas till och med januari 2025, samtidigt som stora nedskärningar är att vänta i de statliga utgifterna under perioden.

Förslaget har fått kritik från båda sidor – men utan det hade dem amerikanska ekonomin tvingats stänga ner och betalningar till bland annat företag, privatpersoners sjukförsäkringar och internationella ekonomiska institut hade fått ställas in.

– Den här överenskommelsen är en kompromiss mellan två parter. Ingen sida fick allt den ville. Det är det som är att ta ansvar för att regera, sa president Joe Biden som nu ska skriva under beslutet.

Explosioner i Kiev

Vid 03 i natt började flyglarmen ljuda över hela Ukraina. Kievs borgmästare Vitalij Klytjko skriver på Telegram att flera explosioner inträffat i staden och invånarna uppmanas att söka skydd.

– Vi ber invånare i regionen att söka sig till skyddsrum eller andra säkra platser tills flyglarmet är över, skriver Kievregionens militärorganisation på Telegram.

Under torsdagsmorgonen stod det klart att tre personer dött till följd av en nattlig bombning. En nioårig flicka, hennes mamma, och en äldre kvinna hittades döda efter luftangreppet. Minst tio andra skadades.

It-miljardärens lyxyacht i Stockholm

Den 90 meter långa lyxyachten Norn fick säkert en del att haja till vid Skeppsbron i Stockholm på torsdagen. Flera stannade för att fota det imponerande fartyget med en stor helikopter ombord.

En vakt stod posterad utanför, men yachtens ägare, den ungersk-amerikanske mångmiljardären Charles Simonyi, 74, och hans svenska fru Lisa Persdotter, 42, syntes inte till.

Charles Simonyi var tidigare en av toppmännen inom it-företaget Microsoft där han var projektledare bakom Microsoft Word och Excel.

Charles Simonyi har tjänat ihop en imponerande förmögenhet på över 69 miljarder svenska kronor, enligt den amerikanska affärstidningen Forbes. 

Simonyi är även känd som den femte rymdturisten någonsin då han betalade 250 miljoner för att åka till rymden 2007. Han återvände sedan till rymden två år senare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.