Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Höjning av priset på vatten • Prins Harry panikändrar efter drottningens död • Skottlossning i Helsingborg

Maten, elen, boräntorna, bränslet – och nu också vattnet. Många kommunala VA-bolag höjer nu priset på vatten och avlopp.

■■■

Prins Harry har planerat att släppa sina memoarer i slutet av året, men tvingas nu till panikändringar i sista minuten.

■■■

Polisen fick natten mot söndag in larm om skottlossning i området Högaborg i Helsingborg.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Höjning av priset på vatten

I Stockholms stad går priset upp med 25 procent. Karolina Roos, avdelningschef för finans på Stockholm Vatten och avlopp förklarar prishöjningen med att det krävs investeringar för framtiden nu, samtidigt som kostnaderna ökar även för ett VA-bolag.

– Vårt uppdrag innebär att kraven ökar, samtidigt som vi ska täcka våra kostnader, säger hon.

Höjningen kan tyckas stor i procent, men den sker från låga nivåer, påpekar hon.

– Det blir ungefär 100 kronor i månaden för en villa och 50 kronor för en lägenhet. Sophämtningen höjs med 22 kronor för en villa, men då ska man notera att hanteringen av matavfall är gratis.

Erik Karlsson, strateg på branschorganisationen Svenskt Vatten, ser att många av VA-bolagen runtom i landet nu kommer att behöva höja sina priser.

– Elpriset är högt, och verksamheten hos VA-bolagen påverkas också av det. Det är dessutom en väldigt kapitalintensiv bransch som behöver investera, och när räntorna går upp så blir det också kostnadsökningar för VA-bolagen. Många är i behov av att höja priserna, säger han.


Panikändringen efter drottningens död

Planen var att prins Harrys memoarer skulle släppas nu inför jul. Men med anledning av drottningens död har tidsplanen ändrats. 

En källa som står prinsparet nära sa tidigare till Telegraph att biografin förmodligen kommer att släppas först nästa år.

Samtidigt uppges prins Harry vilja genomföra ändringar i boken inför släppet. 

Vissa avsnitt i memoarerna uppges vara för ”okänsliga” så nära inpå drottningens död, vilket fått Harry att styra om delar av biografin.

– Det kan finnas saker som kanske inte ser så bra ut om de kommer ut så snart efter drottningens död och att hans pappa blir kung, säger en källa med insyn till The Sun.

– Han vill att vissa avsnitt skrivs om. Det handlar inte om en total omskrivning på något sätt. Men han vill desperat göra vissa ändringar. Men det kan vara för sent.

Skottlossning i Helsingborg

Polisen fick natten mot söndag in larm om skottlossning i området Högaborg i Helsingborg.

På plats kunde polisen konstatera att fönstret till en lägenhet hade träffats av skott. En person befann sig i lägenheten i samband med skottlossningen men skadades inte. 

En trafikskylt vid fastigheten hade också beskjutits. 

Ärendet utreds som grovt vapenbrott.

Ingen är gripen.

Experten: ”Putins ställning har försvagats”

Jan Hallengren: Det jäser i Ryssland – människor vågar demonstrera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.