Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Harris kritik mot Trumps samtal: ”Desperation” • Brist på labbpersonal i 19 av 21 regioner • Utelämningsdom mot Assange väntas i dag

Se senaste nyheterna med Expressen TV

Donald Trumps försök att pressa Georgias valtopp till att hitta fler röster låter som ”desperationens röst”. Det menar den tillträdande vicepresidenten, Kamala Harris.

■■■

I 19 av Sveriges 21 regioner råder det brist på biomedicinska analytiker – personalen som analyserar covidtester, enligt Sveriges Radio Ekot.

■■■

I dag väntas en brittisk domstol ta beslut om Wikileaks-grundaren Julian Assange ska utelämnas till USA.

■■■

Här är morgonens nyheter.

Trump avslöjad i samtal – svaret i natt: Stämning

I ett telefonsamtal som läckts av The Washington Post vädjar Donald Trump till Georgias valtopp, Brad Raffensperger, att ”hitta 11 780 röster”.

– Det finns inte en chans att jag förlorade Georgia. Inte en chans. Vi vann med hundratusentals röster, säger Trump.

Efter att samtalet läckt möts presidenten av skarp kritik, bland annat från den tillträdande vicepresidenten, Kamala Harris.

– Har ni alla hört om det där inspelade samtalet? Det låter verkligen som desperationens röst, helt klart det, sa hon under ett kampanjtal i Georgia på söndagen.

Brist på labbpersonal i Sverige

Det råder brist på biomedicinska analytiker – alltså den personal som analyserar coronatester – i 19 av Sveriges 21 regioner. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt Vårdförbundet är personalbristen en av förklaringarna till att flera regioner slog i taket när det gäller testkapacitet under hösten.

– Det blev snabbt en eskalerande situation som vi inte kunde hantera, säger Tina Dahlman, huvudskyddsombud i Dalarna, till radion.

Dom mot Julian Assange – kan utlämnas till USA

Wikileaks-grundaren Julian Assange har åtalats för olaga dataintrång och spioneri i USA. I dag beslutar en brittisk domstol om visselblåsaren ska utlämnas till landet – där han riskerar 175 års fängelse.

Julian Assangesidan har in i det sista kämpat emot att Wikileaks-grundaren ska utlämnas till USA. Senast under söndagen skrev hans svenska fästmö, Stella Morris, i ett uttalande hos Daily Mail att ett sådant beslut skulle innebära en ”otänkbar tragedi”.

Läckt inspelning – samtalet Trump inte vill ska spridas

Donald Trump vädjade till Georgias republikanske valtopp att ”hitta” röster för att kunna vända valresultatet i delstaten: ”Det finns inte en chans att jag förlorade i Georgia”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.