Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Fler biverkningar om vaccinen blandas • S-kommunerna går emot finansministern • Kvinna hittad med stickskador på hotell i Helsingborg

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Enligt en ny brittisk studie löper den som blandar coronavaccin större risk för att drabbas av mildare biverkningar.

■■■

Finansminister Magdalena Andersson vill inte återinföra fastighetsskatten. Men det vill en majoritet av landets ledande socialdemokratiska kommunpolitiker, enligt en enkät som SVT gjort.

■■■

Sent på onsdagskvällen hittades en allvarligt skadad kvinna på ett hotellrum i Helsingborg. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt mordförsök.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Fler biverkningar om vaccinen blandas

I slutet av april meddelade Folkhälsomyndigheten att de personer under 65 år som fått en första dos av Astra Zenecas vaccin kommer att få en andra dos från en annan tillverkare.

De preliminära resultaten från ny brittisk studie visar dock att de som blandar Astra Zenecas vaccin med Pfizers drabbas av fler biverkningar än de som tar två doser från samma tillverkare, skriver SVT Nyheter.

Enligt forskarna rör det sig inte om några allvarliga biverkningar utan mildare varianter som feber, huvudvärk och trötthet

– Våra resultat pekar på att strategin att blanda doser kan leda till ökad sjukfrånvaro dagen efter vaccination och det är viktigt att ha med det i beräkningen när man vaccinerar sjukvårdspersonal, säger Oxfordprofessorn Matthew Snape, som leder studien, till SVT.

Anders Tegnell säger till SVT att han inte tagit del av studien men att Folkhälsomyndigheten följer vaccinforskningen noga.


S-kommunerna går emot finansministern

Finansminister Magdalena Andersson, S, har meddelat att regeringen inte vill återinföra fastighetsskatten. Senast i förra veckan sa hon till TT att fastighetsskatten är alldeles för ”impopulär” och statsminister Stefan Löfven slog i ett Facebook-inlägg fast att det inte ska bli någon ny fastighetsskatt.

Bland socialdemokratiska kommun- och regionpolitiker är det dock en majoritet som vill införa en fastighetsskatt, enligt en enkät som SVT Nyheter skickat ut till 157 politiker.

– Har man råd att bo i ett fint hus så kanske man också har råd att betala mer i skatt, säger Sara Axelsson Gustafsson, ordförande för Socialdemokraterna i Arboga till SVT.

I enkäten var det även en majoritet av S-politikerna som vill återinföra värnskatten och införa en progressiv kapitalskatt.


Kvinna stickskadad – hittades på hotellrum

Klockan 22.40 på onsdagskvällen fick polisen larm om ett misstänkt grovt brott på ett hotellrum i Helsingborg.

På plats hittade de en kvinna i 35-årsåldern med stick- eller skärskador.

– Det handlar om ett grovt brott, försök till mord, säger Rickard Lundqvist, polisens presstalesperson i region Syd.

Enligt Region Skåne vårdas kvinnan på sjukhus med allvarliga skador.

Ingen är gripen för brottet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.