Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Kvinna knivskuren i ansiktet • Greta Thunberg tilldelas Amnestys finaste pris • Trumps attack på Pelosi

En kvinna knivskars i ansiktet i Vasaparken i Västerås, uppger polisen. Kvinnan fördes till sjukhus och två personer har gripits.

***

Klimataktivisten Greta Thunberg får människorättsorganisationen Amnestys finaste pris för sin klimatkamp. 

***

Representanthusets talman Nancy Pelosi vill se Donald Trump i fängelse. Nu svarar presidenten med att kalla henne för en ”otäck, hämndlysten och fruktansvärd person”.

***

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Kvinna knivskuren i Västerås – två personer gripna

En kvinna knivskars i ansiktet i Vasaparken i Västerås på torsdagskvällen. Kvinnan är förd till sjukhus med oklara skador.

Flera patruller skickades till platsen och kort därpå kunde två personer – en man och en kvinna i 50-årsåldern – gripas. 

– Vi har två gripna som ska höras mot misstankarna, och sedan får vi se om de blir anhållna efter förhör, säger Daniel Winge vid polisen i region Mitt. 

HELA ARTIKELN: Kvinna knivskuren – två personer gripna 

Greta Thunberg talar i Köpenhamn. Foto: CLAUS BECH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg tilldelas Amnestys finaste pris

Klimataktivisten Greta Thunberg och den rörelse hon inspirerat till genom skolstrejk får människorättsorganisationen Amnestys finaste pris Ambassador of Conscience Award. 

– Det är inte mitt pris, det är allas pris. Det är otroligt att se vilket erkännande vi får, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande. 

Tidigare pristagare är bland andra Nelson Mandela och Malala Yousafzai. 

– Ambassador of Conscience Award är Amnesty Internationals högsta utmärkelse. Den prisar människor som har visat på ett unikt ledarskap och ett mod när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter. Jag kan inte tänka mig en bättre mottagare av priset det här året än Greta Thunberg och klimatstrejkrörelsen Fridays for Future, säger Kumi Naidoo, Amnestys internationella generalsekreterare, i ett pressmeddelande. 

Representanthusets talman Nancy Pelosi vill se Donald Trump i fängelse. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nu svarar presidenten med att kalla henne för en ”otäck, hämndlysten och fruktansvärd person”. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Trumps attack på Pelosi: ”Hon är ett nervöst vrak”

Donald Trump går hårt åt Nancy Pelosi, demokraten som är talman i representanthuset, i en intervju med Fox News.  

– Jag tycker att hon är en skam. Jag tycker faktiskt inte att hon är en begåvad person. Jag har försökt vara trevlig mot henne, för att jag skulle vilja få igenom vissa överenskommelser, säger Donald Trump i intervjun. 

På torsdagen rapporterades att Nancy Pelosi under ett möte med flera toppdemokrater ska ha pressats om att inleda en riksrättsprocess. 

– Jag vill inte se riksrätt, jag vill se honom i fängelse, ska hon då ha sagt enligt Politico. 

Talmannen vill ha ett stort stöd från både allmänheten och både demokrater och republikaner innan hon ställer sig bakom en riksrättsprocess, skriver Politico. 

Donald Trump svarar i intervjun med Fox News att det var ett ”hemskt, otäckt, brutalt uttalande”. 

– Hon är en hemsk person och jag ska säga hennes namn, det är nervösa Nancy, för hon är ett nervöst vrak.