Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: EU pressar May, Bjarne fick inte veta om fruns död och nya krav på olycksplanet

Theresa May och Jean-Claude Juncker i Strasbourg på måndagskvällen. Foto: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Theresa May och EU har kommit överens om ”juridiskt bindande” ändringar av brexitavtalet. I dag röstar det brittiska underhuset åter om premiärministers plan för utträde ur EU.

■■■

Bjarne Iversens hustru Maj-Britt avled på sjukhus efter en kort tids sjukdom. Men enligt Bjarne var det han själv som fick ta reda på att hon var död.

■■■

Efter två dödskrascher med samma flygplansmodell uppdaterar nu Boeing mjukvaran. Samtidigt har flera länder och flygbolag stoppat avgångar – men i Sverige fortsätter planet att lyfta.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

EU sätter press på May: ”Blir ingen tredje chans”

Premiärminister Theresa May och EU har kommit överens om ”juridiskt bindande” ändringar av brexitavtalet. May hoppas på att ändringarna ska göra kritikerna i parlamentet nöjda inför tisdagens omröstning.

– Parlamentsledamöterna var tydliga med att vi behövde juridiska ändringar, vi har levererat de förändringarna, sa Theresa May på en presskonferens med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sent på måndagskvällen.

Nattens överenskommelse handlar till stor del om hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska kunna förbli öppen – utan att Storbritannien förlorar på det.

I dag röstar det brittiska underhuset åter om Mays brexitavtal, efter att ha förkastat det i januari i år. Men Jean-Claude Juncker menar att det här är landets sista chans.

– I politiken får du ibland en andra chans... Det kommer inte att bli någon tredje chans, sa han på presskonferensen.

HELA ARTIKELN: May överens med EU om ändringar i brexitvillkoren

Bjarne Iversen är kritisk mot Varbergs sjukhus efter att hans fru Maj-Britt dog. Foto: Privat

Maj-Britt dog på sjukhus – maken: Fick inget besked

Bjarne Iversens hustru Maj-Britt avled på sjukhus efter en kort tids sjukdom. Men enligt Bjarne var det han själv som fick ta reda på att hon var död.

– När jag frågade var min fru var svarade sköterskan bara att ”du får se efter själv”, säger Bjarne, som anmälde sjukhuset till Ivo.

Birgitta Lagerqvist, chefläkare vid Hallands sjukhus, säger att den aktuella avdelningen på Varbergs sjukhus tagit till sig av kritiken.

– Vi beklagar verkligen att han har upplevt det på det här sättet. Självklart ska besked om svår sjukdom och nära förestående död ges med största respekt och på ett sådant sätt att närstående uppfattar budskapet, säger hon.

HELA ARTIKELN: Maj-Britt dog på sjukhus – maken: Fick inget besked

Efter kravet: Boeing uppdaterar olycksmodellen

I går kom uppgifter om att det kraschade planet i Etiopien brann redan före det störtade. Samtliga 158 personer ombord omkom.

Strax efter att USA krävde att flygplansmodellen skulle modifieras meddelar Boeing att planets mjukvara ska uppdateras.

Samtidigt har flera flygbolag och länder stoppat flygningar med Boeing 737 Max 8. I Indonesien, Kina och Singapore har alla avgångar med planet ställts in, skriver Reuters.

Natten till tisdagen meddelade också flygbolagen Aeromexico från Mexiko och Gol från Brasilien att de ställer in sina avgångar, enligt Bloomberg.

I Sverige fortsätter dock Norwegian och Tui att använda modellen.

HELA ARTIKELN: Kravet efter dödskraschen: Ändra flygplansmodellen