Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Drivande fartyget i Norge bärgat i natt: ”Inga garantier” • Nytt svenskt blodproppsfall efter Astras vaccin • Komikern bekräftar elaka lapparna i Vita huset

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Bärgare har nu fått kontroll på det fartyg som i dagar drivit på Nordsjön.

■■■

Ännu en svensk kvinna har drabbats av blodpropp i kombination med brist på blodplättar efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin.

■■■

När Donald Trump flyttade in i Vita huset hittade hans medarbetare lappar med elaka kommentarer. Nu bekräftar komikern Dave Chappelle att han vet vem som är skyldig.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Fartyget bärgat i natt: ”Finns inga garantier”

Norska bärgare har lyckats få kontroll på fartyget ”Eemslift Hendrika” som drivit runt på Nordsjön sedan i måndags.

Planen var att bärgningen skulle ske under torsdagen – men fartyget rörde sig farligt nära grund vilket tvingade fram nattens insats.

– Vi är glada att havet var tillräckligt lugn, säger Einar Vik Arset, chef på på norska Kystverket, till NRK.

Hade fartyget gått på grund fanns det stor risk för en stor naturkatastrof, då det finns 350 ton olja i lasten.

Här hoppar de från fartyget i ovädret

Se den dramatiska räddningsaktionen.

Nytt svenskt blodproppsfall

Det tredje och senaste fallet med en möjlig koppling mellan blodpropp och covidvaccinering med Astra Zenecas vaccin kom in till Läkemedelsverket på onsdagen, skriver TT. 

Fallet rör en kvinna i 60-årsåldern. 

Drygt två veckor efter vaccination konstaterades hon med blodproppar i lungan i kombination med låga nivåer av blodplättar samt misstänkt blödning. Kvinnan har vårdats på sjukhus men ”är nu på bättringsvägen”, enligt Läkemedelsverket.

Under onsdagen höll EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, en presskonferens där de presenterade slutsatserna i utredningen om allvarliga biverkningar från Astra Zenecas coronavaccin 

”EMA:s säkerhetskommitté fastslår i dag att ovanliga blodproppar med lågt antal blodkroppar ska listas som en väldigt ovanlig sidoeffekt av Vaxzevria (tidigare känt som Covid-19-vaccin Astra Zeneca”, skriver EMA.

Tre teorier: Därför triggas biverkningarna

Forskaren om vad som kan ligga bakom blodpropparna.

Komikern bekräftar elaka lapparna i Vita huset

När Donald Trump flyttade in i Vita huset 2017 spreds uppgifter om att någon lämnat efter sig lappar med elaka kommentarer. 

Misstankarna riktades mot företrädaren Barack Obamas medarbetare. Men nu bekräftar komikern Dave Chappelle att de kom från ett helt annat håll

– Det var kändisar som skrev all galen skit och la överallt. Jag såg dem göra det, så när jag såg det på nyheterna så skrattade jag högt, säger han i I Naomi Campbells Youtube-serie ”No Filter”.

Vilka kändisar avslöjar han dock inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.