Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Detonation på balkong i lägenhetshus – boende evakuerades • Larmet från Indien: Covidsituationen akut – syrgasen tar slut • Svenskt coronapass på plats 1 juni

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

En explosion har inträffat vid ett lägenhetshus i Farsta i södra Stockholm. Boende i en närliggande fastighet har evakuerats då polisen inte kan utesluta ytterligare explosioner.

■■■

Coronapatienterna blir allt fler i Indien och nu larmar sjukvården om att syrgasen börjar ta slut.

■■■

Sveriges tekniska lösning för ett vaccinationsintyg väntas vara klar 1 juni – flera veckor innan EU kommer börja använda vaccinationsbevisen.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Stort polispådrag efter explosion i Farsta

En explosion har inträffat vid en lägenhet i Farsta i södra Stockholm.

Ingen person skadades i explosionen men de boende i grannfastigheten har evakuerats.

– Bombteknikerna kan inte utesluta att det kan explodera igen och därför har man valt att evakuera de som bor mitt emot, för om det exploderar igen kommer det att gå åt det hållet, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

I onsdags inträffade en mindre detonation vid porten till ett flerfamiljshus i Farsta och polisen undersöker om det finns något samband.


Larmet från Indiens sjukvård: Syrgasen tar slut

Under torsdagen meddelade Indiens hälsomyndigheter att 314 835 coronafall registrerats det senaste dygnet och att 2 104 personer dött med covid-19.

Den utbredda smittspridningen har lett till en hård belastning för landets sjukvård och på sex av Delhi-regionens sjukhus har syrgasen helt tagit slut, rapporterar BBC.

Flera sjukhus larmar även om att deras tillgång på syrgas börjar sina.

”Vi behöver hjälp omedelbart”, skriver vårdaktören Max på Twitter.

Indiens premiärminister Narendra Modi väntas under fredagen kalla myndigheter och syrgasleverantörer till möte om situationen i landet.


Svenskt vaccinbevis klart redan 1 juni

Den 26 juni ska vaccinationsbevis börja användas inom EU för att underlätta resande mellan medlemsländerna. Men den svenska tekniska lösningen bedöms vara färdig redan den 1 juni. Det säger Myndigheten för digital förvaltning som på regeringens uppdrag tagit fram tjänsten.  

– Det var nog ingen som trodde att det skulle här gå så bra som det faktiskt gör, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på myndigheten, till Sveriges Radio Ekot.

Skulle regeringen ge klartecken till det kan alla vaccinerade svenskar redan den 1 juni begära ut sina vaccinationsbevis, som fått namnet ”Gröna beviset”, till sin telefon eller på papper från en central sajt med hjälp av e-legitimation.

I vaccinationsbevisen kommer det att stå om man är vaccinerad, om man har testat positivt för covid-19 och att en viss tid gått efter genomgången infektion, och om man har ett färskt negativt covid-test.


TV: Så kommer de svenska vaccinpassen att fungera

Vaccinationsbevis • Negativt test • Tillfrisknandeintyg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.