Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Brinner fortfarande i fartyget utanför Göteborg • Misstänkt mord i Örebro • Gåtan med omikron-fallen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

En massiv räddningsinsats har pågått sedan strax efter 14.30 på lördagen, utanför Vinga i Göteborg, där en brand utbrutit på lastfartyget Almirante Storni. Besättning om 17 personer är fortsatt på båten. 

■■■

En person hittades död utomhus i Örebro natten till söndag. Polis har inlett en förundersökning om mord alternativt dråp.

■■■

Tidigare infektion tycks inte ge ett bra skydd mot den och nu kommer allt fler exempel på att omikron inte fångas upp av corona-testerna.

Flera flygpassagerare har visat sig bära på viruset – trots negativa covid-test.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Dramatiken i natt – brinner fortfarande

Larmet om branden kom klockan 14.36 på lördagen. Fartyget, 177 meter långa Almirante Storni, är lastat med timmer och det är i det som det brinner.

Sedan i lördags eftermiddag pågår en stor insats för att få branden under kontroll.

– Släckningsarbetet pågår. Det är en pågående brand och det är för tidigt att säga något annat egentligen än att vi i nuläget har lyckats förhindra spridning av branden i lasten men att vi behöver vi fortsätta med våra insatser, säger Valdemar Lindekrantz.

Kvar på båten finns de 17 besättningsmän som arbetar på båten. 

Ombord på fartyget finns också ett antal brandmän. Det står helikoptrar redo om det blir aktuellt med evakuering av fartygsbesättningen eller brandmännen, säger Lindekrantz.

På söndagsmorgonen arbetar fyra bogserbåtar på platsen, tre släcker och en säkerställer att Almirante Storni ligger rätt i förhållande till vinden. Dessutom på plats är Kustbevakningens 81 meter långa fartyg KBV 001 Poseidon och en båt från sjöräddningen.

– I nuläget är det delar av virkeslasten ovan däck som brinner, inte själva fartyget. Både besättning och fartygets bränsletankar befinner sig i den bakre delen av det 177 meter långa fartyget medan branden pågår i den främre delen. Den stora risken är att branden sprider sig och det har vi från början arbetat med att förhindra. Hittills har vi lyckats skydda fartyget och dess besättning tillsammans med samverkande aktörer, säger Kustbevakningens stabschef Markus Erik Green.

TV: Här kämpar brandmännen mot lågorna

Räddningspersonalens egna filmer från insatsen.

Person hittad död utomhus – misstänkt mord

Polisen larmades till Väster i Örebro natten till söndag efter att förbipasserande stött på en livlös man utomhus.

– Strax innan midnatt så inkom det ett samtal från allmänheten där man påträffat en livlös person i stadsdelen Väster i Örebro, säger Olle Lund, vakthavande befäl.

När patrullen anländer på plats konstateras personen avliden. Polisen har inlett en förundersökning om mord, men dödsorsaken är i nuläget oklar.

På söndagsmorgonen var ingen gripen.

I slutet av november gjordes flera stora polisiära insatser i området där flera bostäder genomsöktes. Polisen utreder om händelserna har någon koppling till varandra.


Gåtan – kände sig friska testade negativt

På under två veckor har omikron påträffats i ett 30-tal länder. Tidigare infektion tycks inte ge ett bra skydd misstänker forskarna. Nu kommer allt fler rapporter om att coronatesten inte fångar upp den nya varianten.

Patient noll misstänks vara en 36-årig man som den 11 november flög hem från Sydafrika till Hongkong. Han testade negativt vid ankomst till Hongkong. 

Ett julbord i Norge i slutet av november blev Europas första superspridarevent av omikron. Närmre 100 personer smittades av corona vid en personalfest, ett julbord på en restaurang i Oslo. Minst tretton personer ska ha smittats med omikron-varianten.

Den som tros ha orsakat smittspridningen är en medarbetare på Scatec som några dagar tidigare återvänt från Sydafrika. Efter hemkomst ska personen ha testats för covid-19 och då fått ett negativt testresultat och kände sig frisk.

Den man som misstänks vara den som tog omikron till Italien hade ett negativt PCR-test innan hans flight från Maputo i Mozambique.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.