Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

En person vårdas för livshotande skador efter en kraftig villabrand i Kramfors.

■■■

Folkhälsomyndigheten kommer att presentera nya karantänsregler under dagen.

■■■

Barnmorskorna på Östra sjukhuset fick 300 procents övertidsersättning när de tog extrapass under jul. Men någon sådan ersättning blev det inte för undersköterskorna på samma avdelning.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Person med livshotande skador efter villabrand

Vid 03-tiden bröt en brand ut i en villa i Kramfors.

När räddningstjänsten var framme befann sig två personer i det då övertända huset. De räddades sedan med rökdykare.

Enligt SVT Nyheter Västernorrland fick båda föras till sjukhus för vård. En av dem bedöms ha livshotande skador.

Villan kommer att brinna ner till grunden enligt räddningstjänsten som fokuserar släckningsarbetet för att skydda närliggande byggnader.


Nya karantänsregler i dag

I dag kommer Folkhälsomyndigheten att presentera nya karantänsregler.

Socialminister Lena Hallengren, S, har på förhand utlovat att de nya reglerna ska underlätta för samhällsviktiga och samhällkritiska funktioner.

– Men utan att spä på smittspridningen. Alla som är hemma är inte det bara för att de ingår i hushållsgemenskap där någon annan är sjuk. Många av dem är själva sjuka och kan inte gå till jobbet, sa Lena Hallengren i SVT:s ”Aktuellt” under onsdagskvällen.

Vilka grupper som kommer att inkluderas i de nya reglerna är oklart men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, säger till Aftonbladet att listan över samhällsviktiga yrken kommer att vara ”ganska begränsad”.

De grupper som finns med på den nya listan kommer vid sidan av de nya karantänsreglerna även att få förtur till testning.


Får ingen extra ersättning – ilskan: ”Bönder och adel”

Barnmorskorna på Östra sjukhusets förlossningsavdelning 308 fick 300 procents övertidsersättning när de tog på sig extrapass i julschemat.

Men någon sådan ersättning fick inte undersköterskorna på samma avdelning.

– Om vi hade fått det så hade luckorna löst sig, och vi hade inte behövt gå på knäna, säger undersköterskan Cecilia Borsand. 

Undersköterskan Cecilia Borsand är kritisk över det glapp som uppstår när vissa får kompensation och andra inte får det.

– Vi säger bönder och adel. Så känns det just nu och det är ingen rolig känsla, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.