Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Biden skickar trupper till Europa • Så ser smittan ut där du bor • Joni Mitchells krav på Spotify

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Joe Biden sa i natt att USA planerar att skicka ”ett mindre” antal trupper till Östeuropa inom kort.

■■■

Under vecka 3 rapporterades det hittills högsta antalet personer smittade med covid-19 på en vecka, visar Folkhälsomyndighetens rapport. 

■■■

Joni Mitchell ansluter sig till Neil Young och uppmanar plattformen att ta bort all hennes musik – i protest mot vaccinmotståndaren Joe Rogans podcast.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

USA: Ett ”mindre antal” trupper till Europa inom kort

Tidigare i veckan satte Pentagon 8 500 amerikanska soldater i full beredskap för att skickas över Atlanten, samtidigt som Nato funderar på att aktivera sin 40 000 man starka snabbinsatsstyrka. Trupper som Biden då sa möjligen skulle flyttas till Europa. På fredagen skräptes det uttalandet ytterligare.

– Jag kommer att skicka soldater till Östeuropa och Nato-länderna inom kort, inte särskilt många, sa Joe Biden till journalister när han landade på Joint Base Andrews.

Uttalandet följde på ett uttalande från USA:s försvarschef Mark Milley, som på fredagen sa att trupperna fått i uppdrag att ”öka vår beredskap i händelse att vi måste förstärka eller hjälpa våra Nato-allierade”.

– Krig är inte oundvikligt, sa Mark Milley vid en pressträff enligt Politico

Joe Biden bekräftar att USA skickar trupper till Östeuropa.

Smittan skenar i landet

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka, och har under senaste veckan nått nya nivåer som inte mätts tidigare under pandemin. Det bekräftas av den senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten.

Den föregående veckan rapporterades 256 370 bekräftade fall av covid-19 i landet – en ökning med 56 procent jämfört med vecka 2.

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten utvecklat sin kapacitet för att mäta spridningen.

Incidensen var som allra högst i regionerna Halland och Örebro, med 4 379 respektive 3 636 fall per 100 000 invånare.

Det högsta antalet bekräftade fall per 100 000 invånare fanns i åldrarna 30-39.

Lägst incidens mättes i Norrbotten, med 1 326 fall per 100 000 invånare.

Joni Mitchell: Står vid Neil Youngs sida

I början av veckan skrev Neil Young ett öppet brev där han krävde att hans musik skulle tas bort från Spotify, eftersom plattformen avlönar poddaren Joe Rogan, som kritiserats för att bland annat sprida lögner om covid-19 och vaccinationer. 

”De kan ha Rogan eller Young. Inte båda två”, skrev artisten då.

I onsdags tog Spotify bort all Neil Youngs musik och behöll den kontroversiella poddaren. I ett nytt öppet brev tackade Neil Young sitt skivbolag för att de står vid hans sida och går med på att ta bort musiken.

Nu ansluter sig Neil Youngs gamla vän och kollega Joni Mitchell till den än så länge lilla revolten. 

Artisten skriver i ett kort uttalande att hon står på Neil Youngs sida och att hon härmed plockar bort sin musik från Spotify.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.