Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Attendo-anställda vittnar om repressalier • Tre explosioner i natt i Malmö • Hälften av skolorna brister i smittskyddet

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Flera personer som arbetat i äldrevården för Attendo uppger att de har utsatts för repressalier efter att ha larmat om missförhållanden.

■■■

En person skadades i samband med en explosion i Malmö. Ytterligare två explosioner inträffade i staden inom loppet av en timme. 

■■■

Hälften av skolorna som Arbetsmiljöverket granskat har brister i smittskyddet, rapporterar TV4. 

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Attendo-anställda vittnar om tystnadskultur

Under den gångna veckan har Ekot kunnat rapportera om hur vårdbiträdet Stine Christophersen varnades av arbetsgivaren Attendo efter att i Expressen ha vittnat om brister i smittskyddet på äldreboendet Sabbatsbergsbyn

Flera personer som arbetat i äldrevården för Attendo säger nu till Ekot att de har tystats eller utsatts för repressalier efter att ha larmat om missförhållanden. 

Även fackliga representanter från både Kommunal och Vårdförbundet bekräftar den bilden för Ekot.

– Det är inte min bild att vi haft problem med det tidigare, säger Malin Fredgard Huber, affärsområdeschef på Attendo till Ekot. 


Tre explosioner på en timme

Tre explosioner inträffade i Malmö under natten mot torsdagen. Larmet om den första explosionen, vid ett trapphus på Docentgatan i Fosie, kom vid kvart i tre under natten mot torsdagen. Bara någon kvart senare smällde det igen. Den här gången vid ett trapphus på Nydalavägen. Och ytterligare en dryg kvart senare inträffade en explosion vid en livsmedelsbutik på Sörbäcksgatan.

– Platserna är avspärrade för teknisk undersökning. Det nationella bombskyddet är på plats vid Docentgatan just nu, säger Mikael Lindh, vakthavande befäl vid polisen region Syd, vid kvart över fyra på torsdagsmorgonen.

En person har förts till sjukhus för kontroll, uppger polisen för Sydsvenskan.


Polisen berättar om händelseförloppet.

Hälften av skolorna har bristande smittskydd

Många skolor brister i arbetet med att stoppa smittspridningen av covid-19. Det visar inspektioner som Arbetsmiljöverket gjort.

– Vi ser att ungefär hälften av skolorna har mer att göra, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket till TV4.

Arbetsmiljöverket har hittills fått in cirka 10 000 anmälningar som är kopplade till covid-19 i skolan.

Hittills har omkring 125 inspektioner genomförts och i nära hälften av inspektionerna har myndigheten hittat brister i hanteringen av smittspridningen.

– Det inspektörerna ofta återkopplat kring är att det är svårt att hålla avstånd i skolan. Men är det svårt att hålla avstånd så får man ta fram lösningar för det, vidta andra skyddsåtgärder, säger Elin Löfström Engdahl, ansvarig projektledare på Arbetsmiljöverket till TV4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.