MORGONENS NYHETER: Ännu en SD-tjänsteman utreds – kopplas till ”Svenska zoner” • Tre nya områden i Stockholm listas som utsatta • Skjutning i Helsingborg – ung man livshotande skadad

Se senaste nyheterna med Expressen TV

En andra tjänsteman hos Sverigedemokraternas kansli utreddes internt – efter att ha varit med i gruppen ”Svenska zoner”. 

■■■

Tre nya områden i Stockholm hamnar på polisens lista över utsatta områden.

■■■

En man i 20-årsåldern är livshotande skadad efter att ha blivit skjuten i Helsingborg.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Andra SD-tjänsteman utreds

Förra veckan avslöjade Expo att en man i 55-årsåldern, som arbetar som politiskt sakkunnig på SD:s riksdagskansli, har kopplingar till den organisationen ”Det fria Sverige”. 

Nu rapporterar SvD att ännu en tjänsteman i kansliet utretts internt, efter att ha varit en del av Facebook-gruppen ”Svenska zoner”, som mannen i 55-årsåldern även är engagerad i.

”Initialt har vi haft samtal med tjänstemannen och påtalat det extremt olämpliga i att överhuvudtaget befläcka sig med den här gruppen. Partiet tar skarpt avstånd från gruppen Svenska zoner och tar detta på mycket stort allvar”, skriver Christian Krappedal, pressekreterare på Sverigedemokraterna, i ett mejl till tidningen.

Krappedal skrev senare i en kommentar till Expressen att ärendet nu är ”utagerat”:

”Vi kan nu konstatera att tjänstemannens kontakt inte sträcker sig längre än ett passivt medlemskap i facebookgruppen. Mot bakgrund av vårt samtal ser vi därför ärendet som utagerat.”

Nya listan över utsatta områden

Tre nya områden hamnar på polisens lista över utsatta områden. Samtidigt försvinner två som haft en positiv utveckling – Ranneberg i Göteborg och Klockaretorpet i Norröping, rapporterar Ekot. 

19 områden är fortfarande klassade som särskilt utsatta. 

Tre nya områden tillkommer på listan över utsatta områden – Grantorp/Visättra i Flemingsberg i Huddinge, Fisksätra i Nacka och Valsta i Signtuna – samtliga i Stockholms län.

I två områden har man sett en så pass positiv utveckling att de inte längre klassas som utsatta. Det handlar om Ranneberg i Göteborg och Klockaretorpet i Norrköping. 

Ung man livshotande skadad efter skottlossning

En man i 20-årsåldern sköts i Helsingborg under natten till torsdag. Mannen vårdas för livshotande skador, enligt Region Skåne.

Platsen har varit avspärrad under natten och polisen har hållit förhör och genomfört en teknisk undersökning på platsen. Händelsen rubriceras som misstänkt mordförsök och ingen person är frihetsberövad i nuläget.

Några minuter efter skjutningen detonerade en sprängladdning utanför en nattklubb i staden. I nuläget kan polisen inte säga om det finns något samband.

– Vi utreder det här som separata händelser, självklart tittar vi på eventuella samband. Men det är ingenting som finns i nuläget, säger Evelina Olsson, polisens presstalesperson i region Syd. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.