Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är morgonens coronanyheter

Senaste nytt.

Kravet från forskaren – för att upptäcka brittiska mutationen: ”Analysera mer”.

■■■

WHO och Kina borde agerat snabbare, visar en oberoende utredning. 

■■■

Svårt läge för Akademiska sjukhuset.

Jan Albert: Analysera mer

Den brittiska mutationen har tagit sig till Sverige, det har prover visat. Men exakt hur spridd den är i samhället är okänt.

Därför vill forskare, enligt Sveriges Radio, att Sverige ska öka antalet analyser för att få bättre kontroll.

– Det räcker med att vi får mer driv i spridningen för att det ska vara ett problem. Vi har ju en sjukvård som är lite grann på gränsen till vad den klarar av, och får vi mer smittspridning på grund av en ny variant så är det inget bra, inget bra alls, säger Jan Albert är professor i Smittskydd på Karolinska institutet, till radion.

– Vi borde ha ju haft kapaciteten uppe vid det här laget.


WHO och Kina borde varit bättre

I en oberoende utvärderingsrapport är slutsatsen att Kina och WHO borde ha gjort mer och snabbare för att begränsa omfattningen av spridningen av det nya viruset i januari 2020. Bland annat borde kontroller av länder med smitta gjorts snabbare. Varningssystemet för en pandemi var heller inte ”anpassat för rådande situation”.

”Vad som är tydligt för panelen är att hälsoåtgärder kunde ha applicerat med större kraft både av lokalt och nationellt av den kinesiska sjukvården i januari, enligt CNN.

Den oberoende gruppen ”för pandemisk beredskap och agerande” sade på måndagen i ett utlåtande att ”det fanns tidiga signaler som man snabbare kunde ha reagerat på”.

Gruppen konstaterar också att det märkligt WHO:s krisgrupp inte träffades förrän den 22 januari 2020, trots rapporter om ett virusutbrott.

En tredje och rådgivande rapport lämnas i maj, enligt gruppen.


Personalen på Akademiska i svårt läge

Det skrivs förvisso in färre patienter på Akademiska sjukhuset – men eftersom det också skrivs ut färre är läget svårt. Personalen går på krislägesavtal, vilket innebär att personalen får schemaläggas 48 timmar i veckan.

Dessutom har mängder med operationer ställts in, precis som på många andra sjukhus i landet.

– Det blir en press att hela tiden ha en plan för att lägga in nästa patient, säger Mikael Eriksson, överläkare. till SVT.

– Marginalerna är väldigt små. Läget är väldigt ansträngt.

Och enligt Folkhälsomyndigheterna kan det ta veckor innan läget på landets sjukhus blir mindre ansträngt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.