Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

CORONA: Här är morgonens nyheter

Senaste nytt i Expressen TV.

Sverige bedöms ha fler fall av den brittiska virusvarianten än Norge, varnar forskare.

■■■

Astra Zenecas vaccin godkänns inte inom EU för användning på personer över 65, enligt tyska medier. 

■■■

Leif GW Persson är trött på att sitta isolerad och riktar nu kritik mot den svenska vaccinationstakten. 

■■■

Här är tre coronanyheter i korthet.

Varningen: Dold spridning av nya muterade viruset

Sverige har för dålig koll på spridningen av muterade virus, anser flera forskare. De bedömer att den brittiska varianten sannolikt är mer utbredd här än i Norge.

– Vi har med all sannolikhet mer av den brittiska varianten i Sverige än de har i Norge, skillnaden är att Norge väljer att agera kraftfullare mot smittspridningen. Det är nog norrmännen som ska vara glada att vi stänger gränsen, säger Anders Vahlne, professor emeritus i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Fram till förra tisdagen hade Folkhälsomyndigheten identifierat 55 fall av den brittiska mutationen, varav 16 fall som saknar resekoppling, samt två fall av en virusvariant från Sydafrika.

Uppgifter: Astra Zenecas vaccin godkänns inte för 65 plus

Astra Zenecas vaccin kommer endast att godkännas av EU–kommissionen för person under 65 år, skriver tyska medier med hänvisning till regeringskällor. Effektiviteten hos Astra Zenecas vaccin ska understiga tio procent hos seniorer, enligt uppgifterna.

Astra Zeneca tillbakavisar uppgifterna den låga effektiviteten:

”Uppgifter om att effekten av Astra Zeneca/Oxford-vaccinet är så låg som 8% hos vuxna över 65 år är helt felaktiga ...  I november publicerade vi data i The Lancet som visade att äldre vuxna visade starka immunsvar på vaccinet, där 100 procent av de äldre vuxna genererade spikspecifika antikroppar efter den andra dosen”, skriver presschef Christina Malmberg Hägerstrand.

Leif GW Perssons vaccinilska

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson, 76, har hållit sig isolerad i sitt hem sedan pandemins start. Han berättar i en intervju med Aftonbladet om hur hans sociala liv skärmats av under det gångna året:

– Två gånger i veckan kommer det hit en fotograf från TV4, som är helt inplastad i skyddsutrustning. Det är nästan enda mänskliga kontakten jag har, säger han.

Leif GW Persson ser fram emot att bli vaccinerad, men är irriterad över den svenska vaccinationstakten som han menar går alldeles för långsamt.

– Jag funderar på att flytta till Israel, för där har tydligen alla fått det. I den här takten kommer det dröja i Sverige, säger han till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.