Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS CORONA: Vaccin slängs – trots brist • 60-70 dör varje dag: "Är ju eftersläpning" • Nya pandemilagen: Det gäller från och med i dag

Folkhälsomyndigheten redovisar lägre dödssiffror, utan att förklara hur man kommit fram till dem. 

■■■

I Region Västernorrland kasserar man det som blir över i vaccinflaskorna – trots att det råder brist på vaccin. 

■■■

Nu träder pandemilagen i kraft, det här gäller från och med i dag. 

■■■

Här är morgonens coronanyheter. 

60-70 dör varje dag: ”Är ju eftersläpning”

Veckan före jul dog i snitt 87 personer med covid-19 per dygn i Sverige. Men efter jul- och nyårshelgen uppger Folkhälsomyndigheten att dödstalen nu har sjunkit till 60–70 per dygn. 

På torsdagen rapporterades 277 avlidna med bekräftad covid-19. Huvuddelen av dem dog före nyår.

– Den stora merparten är ju eftersläpning, men vi bedömer att det finns ett rullande medelvärde som ligger någonstans mellan 60–70 dödsfall per dag, sade Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell på torsdagens pressträff. 

Om hennes bedömning är riktig skulle det betyda att dödstalen har sjunkit markant sedan mitten av december. Detta samtidigt som andelen positiva och antalet intensivvårdade fortsatt att öka. Expressen har sökt Folkhälsomyndigheten med frågor om vad som ligger bakom den uppgivna minskningen i dödstal, men har inte fått något svar. Vaccin kasseras – trots brist

Vaccineringarna pågår för fullt ute i regionerna. Men de första leveranserna räcker bara till en bråkdel av invånarna. Ändå väljer man att kassera delar av vaccinet i Region Västernorrland, rapporterar Sundsvalls tidning. Pfizers vaccin kommer nämligen i ampuller som ska räcka till fem doser, men de innehåller i praktiken något mer vaccin. I stället för att använda återstoden av vaccinet i en ampull och fylla på till en full dos från en annan ampull kasserar man i nuläget slatten. 

Orsaken är att man inte vill blanda ihop flaskorna, om det skulle uppstå biverkningar, berättar vaccinsamordnaren Karin Sellgren till tidningen.

– Det är i alla fall inte stora mängder vaccinslattar som vi slänger om det kasseras. Men helt klart – spill blir det, säger hon, säger hon.

I Region Örebro använder däremot den sjätte dosen. Det pågår nu en diskussion med hos Läkemedelsverket om hur frågan ska hanteras.

Nya pandemilagen: Det gäller från och med i dag

Från och med i dag, börjar den nya pandemilagen gälla. Då införs bindande regler mot en rad verksamheter, som nu åläggs med krav att begränsa antalet besökare.

Verksamheterna som påverkas är:

Handelsplatser, som butiker och varuhus

Sportanläggningar, som gym och badhus

Uthyrningsverksamheter i anknytning till sportverksamhet

Verksamheterna måste sätta en maxgräns för antalet personer som får visas i lokalen. Varje person ska minst ha 10 kvadratmeter att disponera.

Det införs även en maxgräns för privata samlingsplatser på åtta personer. Detta gäller för: 

Festlokaler

 Föreningslokaler

Andra uthyrningslokaler.

Lagen gäller till den 30 september.

Se också:

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, menar att pandemilagen inte kommer ha någon större effekt på smittspridningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.