Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS CORONA: Tredje våg hotar efter julhelgerna • Regionlarmet: Staten bör ta större vaccinansvar • Norrmän med stugor i Sverige stämmer staten

”Bra ide att skjuta på julfirandet”.

Experter varnar för en tredje våg av coronaviruset efter julhelgerna.

■■■

Regionerna får ett stort ansvar när vaccinationerna inleds. Region Västmanland önskar att staten hade tagit ett större ansvar.

■■■

Norrmän med stugor i Sverige stämmer staten.

■■■

Expressen ger dig morgonens coronanyheter.

Experterna: Då kommer tredje vågen

Höstens kraftiga spridning av covid-19 tycks vara på väg att avta i Sverige.

Samtidigt varnar experter för en tredje våg efter nyår – innan vaccineringen får effekt.

– Jag tror att det finns risk att smittan drar i väg ordentligt igen om vi inte håller nere resor och privata sammankomster ordentligt över helgerna, säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet.

Regionen önskar större ansvar från staten

Regionerna har fått en del kritik under pandemin. Dels om att skala upp testningen, och dels om bristen på skyddsutrusningen i våras. De har även fått kritik apropå Ivos kritik om äldrevården, där man tog upp att många sjuka äldre på äldreboenden inte blivit undersökta av läkare personligen

Flera regioner befarar nu att de kommer få kritik gällande vaccinationen, skriver SvD.

Åke Tenerz vid region Västmanland vill att staten ska större ansvar och jämför med i våras när masstestningen dröjde. Först när FHM tog ”ett samlat grepp” och köpte in bussar, provtagningskit och centrala laboratorier kom det i gång på riktigt, menar han.

– Det är klart att om man på samma sätt ska ha en effektiv och snabb vaccination så nog sjutton skulle vi som regioner uppskatta om man gjorde samma sak där, att man hade en central upphandling och central organisation med muskler som kan sjösätta en sådan här organisation, säger Tenerz till tidningen.

Norrmän stämmer staten

Tusen norrmän med stugor i Sverige stämmer den norska staten, rapporterar VG.

Anledningen är att man vill få karantänkravet, som de menar saknar proportioner, upphävt.

– Vi känner oss lite diskriminerade, det gör vi, säger Jostein Halle som har fritidshus i Eda i Värmland.

Enligt honom går det bra att resa och hålla avstånd till lokalbefolkningen på samma sätt som om stugan hade legat i Norge. Advokatfirman som företräder stugägarna menar att de flesta i praktiken förbjuds att övernatta i sin fritidsegendom eller ens bruka den.

Beslutet om fortsatt krav på karantän togs av norska regeringen i november.

Erika hann aldrig hålla sin nyfödda son – dog i covid-19

Brodern: ”Hon hade tårar i ögonen alldeles i slutet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.