Oklart hur många som har långtidscovid
Socialstyrelsen har fått flera uppdrag av regeringen att utreda gruppen som har drabbats av långtidscovid. Men en gammal förordning sätter käppar i hjulen. Socialstyrelsen kommer inte åt de data som krävs för att undersöka hur många svenskar det kan röra sig om, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Förordningen gör att myndigheten inte får läsa patientregistret, utan bara får data över de som hamnar på sjukhus eller får specialistvård.
– Det är en brist i vår förmåga till överblick att inte ha tillgång till data från primärvården och nu under pandemin har det blivit uppenbart för fler att vi faktiskt behöver ha den datan, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, till radion.
LÄS MER: Svårt för Socialstyrelsen att utreda långtidscovid
Pressträff med finansministern om stöd till företagare
Klockan 10.30 håller finansminister Magdalena Andersson och näringsminister Ibrahim Baylan pressträff.
Pressträffen kommer handla om förstärkta och förlängda stödåtgärder till företag för att rädda jobb, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Det kommer även presenteras hur stöden hittills har gått.
Du följer pressträffen direkt på Expressen TV och i liverapporten om coronaviruset.
Olsen tror att smittan går att kväva – det tror inte Tegnell
Antalet aktiva fall i Nya Zeeland går att räkna på fingrarna, men det räckte med tre nya smittade i Auckland häromveckan för att tvinga två miljoner invånare att stanna hemma under en tidsbegränsad lockdown.
Strategin refereras ibland till som ”zero covid”, en slags nollvision där smittan ska elimineras.
– Det blev allt tydligare att det är en framkomlig väg, att ha samhället öppet förutsatt att alla ställer upp på att testa, smittspåra och karantänsätta personer, säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.
Olsen tror att det är möjligt att trycka ner smittan genom kraftiga åtgärder – det gör inte statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Nu har vi ett vaccin som kan hjälpa till, men att helt hålla borta den här typen av sjukdom för alltid, om den fortsätter att sprida sig i resten av världen, skulle jag säga är omöjligt, sa han till Expressen tidigare i februari.