Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är morgonens nyheter

KI-professor varnar för faran med för lite smittspårning, eftersom det dröjer innan smittade utvecklar symtom.

■■■

Efter hårda trycket – nu begär Stockholm hjälp av Försvarsmakten för att klara vården.

■■■

Vaccinkandidat i Australien gav falska positiva testresultat för hiv.

■■■

Professorns oro om symtomfria

Redan två dagar innan symtom kan man föra över coronaviruset till andra.

– Det är det som är farligt. Den person som ska få symtom om något dygn, har ingen aning om att den bär på viruset och kan gå runt på gator, torg eller ta bussen, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi på Karolinska institutet. 

Samtidigt uppger regioner att de inte hinner med smittspårning.

– Då kan de som man smittat redan hunnit bli sjuka och smitta andra i sin tur. Då är man närmast hopplöst efter. Det blir en orimligt stor grupp personer och det går inte att bryta spridningen av epidemin, säger han. 

Enligt Joakim Dillner finns det bara ett sätt att stoppa symtomfri smitta. Och det är att vara väldigt försiktig, även fast du tror att du är frisk.

LÄS MER: Professorns varning om symtomfri smitta

Stockholm begär hjälp från försvaret

Trycket på iva-personalen har nu blivit så stort i Stockholm att regionen vädjat om hjälp från Försvarsmaktens sjukpersonal, rapporterar Sveriges Radio.

Socialstyrelsens krisberedskapschef, Johanna Sandwall, tror dock att det kan bli svårt. Den personalstyrkan används nämligen utomlands eller i andra regioner.

– Det är personal som redan jobbar som sjuksköterskor eller läkare i en region.

I en lägesrapport på torsdagen skriver Region Stockholm att trycket är högt på sjukhusen. Nu vårdas 90 covidpatienter på intensivvårdsavdelning, och 690 vid geriatrik och akutsjukhus.

LÄS MER: Begär stöd från försvaret

Vaccinet gav falskt hiv-resultat

Australien utvecklar ett vaccin på University of Queensland, men försöken har tagit en oönskad vändning. Vissa personer fick falska testresultat om att de var hiv-positiva, rapporterar ABC Australia.

Det beror på att man i försöken använt en liten del hiv-protein i vaccinet.

Forskarna bakom säger att det inte finns någon risk för att en person som tar vaccinet kan få hiv men att bara misstankarna kan få allmänheten att inte vill vaccinera sig mot covid-19, rapporterar TT.

– Vaccinet hade antagligen fungerat väldigt bra, men vi kan inte riskera förtroendet för vaccinering, säger Brendan Murphy, Australiens högste medicinskt ansvarige.

Landet har tecknat andra vaccinavtal, exempelvis med Astra Zeneca.

Se också:

22 miljoner sms kommer skickas ut - "Ytterligare en påminnelse".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.