Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS CORONA: Nya restriktionerna – detta gäller från i dag • Städarna vittnar: Vi gömdes bort i pandemin • Oron i Danmark när landet öppnar igen

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

I dag öppnar Danmark upp samhället igen – med blandade reaktioner från svenskar i Köpenhamn.

■■■

Samhall- städarna: Har jobbat utan tillräckligt skydd.

■■■ 

Nya reglerna som gäller från och med idag.

■■■

Det här är morgonens viktigaste coronanyheter.

I dag öppnar Danmark upp igen

Sedan i julas har Danmark varit i lockdown för att få bukt med den då ökande spridningen av coronaviruset i landet. Efter en långvarig nedstängning och strikta restriktioner i Danmark tas nu ett steg i motsatt riktning.

I dag öppnar landet nämligen upp på flera fronter och lättar på vissa bestämmelser – något som väcker spridda reaktioner bland svenskar i Köpenhamn.

– De har öppnat upp en gång innan men de stängde de ner lika snabbt. Jag tror folk är försiktiga med att vara glada, säger Tove Landin, 23.

– Det känns riktigt skönt men samtidigt vet jag inte om det är för tidigt för det, säger  Alisson Raoofi, 40. 

Städarna vittnar: glömdes bort i pandemin

Anställda i riskgrupp som städar gym, mataffärer och polishus – utan tillräckliga skydd. Många anställda – även chefer – som varit i kontakt med Dagens Arbete är rädda för att gå ut med sina namn.

En kvinna som tidningen pratat med städade ända fram till sent i fjol på äldreboenden utan varken munskydd, visir eller förkläden.

En som vågar träda fram är skyddsombudet Nettan Lindgren, som vittnar om personal i riskgrupp som tvingas arbeta utan tillgång till adekvat skyddsutrustning.

– Vi har sådana som har diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det är många som har astma och covid sätter sig på luftvägarna, säger Nettan Lindgren, säger hon till tidningen.

Samhall slår ifrån sig kritiken och menar att manföljer myndigheternas råd.

”Vi följer noga myndigheternas rekommendationer och riktlinjer och använder skyddsutrustning vid behov”, skriver Liza Radon, hr-strateg på Samhall till tidningen.

Nya restriktionerna – det gäller i dag

Håll avstånd och undvik kontakt med andra människor. Så kan egentligen kärnan i coronaråden sammanfattas. Men det finns också en rad specifika råd – och lagar som reglerar vad vi kan göra. Den 1 mars skärps reglerna för bland annat restauranger ytterligare.

I kollektivtrafiken rekommenderas munskydd under rusningstrafik i hela landet. Vissa regioner har dock gått steget länger, däribland Stockholm, där munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet.

En nytillkommen regel som inte skådats tidigare i Sverige rör matställen i gallerior och köpcentrum. De tillåts bara att servera en person i taget, om inte stället har en egen entré.

TV: Hallengren om förslag på nya åtgärder

Förbereder för att kunna stänga ner mer: ”Kan få väldigt stora konsekvenser för hela samhället”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.