Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS CORONA: Fler fall av vaccinfusk – personer gick före i kön när länk spreds • Frankrike vänder om Astra: Vaccinerar äldre • Rädda Barnen: Hel generation riskerar utbildning under pandemin

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

En vaccinationslänk ämnad åt kommunanställda läckte – flera personer kunde tränga sig före i kön.

■■■

Franska regeringen helomvänder och godkänner vaccinering av äldre med Astra Zenecas vaccin.

■■■

Rädda Barnen: Restriktionerna sätter utbildning ur spel för en hel generation.

■■■

Det här är morgonens viktigaste coronanyheter.

Frankrike godkänner vaccinering av äldre

Den franska regeringen gör en helomvändning, nu väljer det att godkänna användandet av Astra Zenecas vaccin för personer mellan 65-74 med underliggande sjukdomar, skriver BBC.

När vaccinet initialt godkändes i Frankrike förra månaden uteslöts personer över 65 från användande, på grund av låg andel äldre personer i Astra Zenecas effektivitetsstudier.

Ny data från Storbritannien ligger bakom den franska regeringens nya ställningstagande.

Även Folkhälsomyndigheten håller på att utreda fråga, de kommer behöva veckan på sig och ett beslut väntas i nästa vecka. Vilket Expressen tidigare kunnat berätta. 

Rädda Barnens varning om skolbarnen

Under pandemin har varje barn i genomsnitt förlorat en tredjedel av sin skoltid, enligt nya siffror från Rädda Barnen.

– Det är ett otroligt allvarligt läge. När det var som värst gick inte 91 procent av världens skolbarn i skolan. Det här är första gången i vår moderna historia som vi riskerar utbildningen för en hel generation, säger generalsekreteraren Helena Tibell i SVT:s ”Morgonstudion”.

Extra svår är situationen på redan utsatta platser. Som i Jemen, där undernäring och svält plågar befolkningen.

– För många barn är maten man får i skolan den enda maten man får på hela dagen, säger Helena Tibell.

LÄS MER: Liverapport om coronaviruset – senaste nyheterna

Vaccinationslänk fick fötter – flera har gått före i kön

En bokningslänk avsedd för personal inom Alingsås kommun spreds – och gjorde att flera personer kunde gå före i vaccinationskön, rapporterar Sveriges radio.

– Det är personer som bor i Lidköping som har loggat in på vår länk och kommit och vaccinerat sig i Alingsås. Som inte har någon koppling till oss överhuvudtaget, säger Anita Hedström som är förvaltningschef för vård- och omsorgen i Alingsås kommun till radion.

I februari rapporterades samma sak, även då i Västra Götaland. Flera personer kunde gå före i kön och vaccinera sig hos Svea Direkt när en länk spreds mellan privatpersoner. Kryphålet uppdagades efter Göteborgs-Postens granskning.

Hur många som gått före i kön denna gång är oklart.


TV: Bergström om de olika vaccinen

Nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström reder ut hur man mäter effekten av de olika covid-19-vaccinen på marknaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.