Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS CORONA: Få kontroller av pandemilagen • Alkoholförbudet förlängs • Dödsfall i Kina – uppges vara första på åtta månader

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Pandemilagen trädde i kraft i söndags, men få länsstyrelser har utfört några kontroller för att se ifall lagen efterlevs.

■■■

Förbudet mot att sälja alkohol efter klockan 20.00 förlängs.

■■■

Kinesiska myndigheter har registrerat ett nytt dödsfall, vilket uppges vara första dödsfallet på åtta månader.

■■■

Här är tre coronanyheter i korthet.

Få kontroller av nya pandemilagen

Sveriges länsstyrelser har ansvaret att inspektera bland annat gym och butiker så att den nya pandemilagen efterföljs. Men hittills har få kontroller gjorts, enligt Ekot.

I söndags uppgav flera länsstyrelser att det kan ta tid att ställa om delar av verksamheten och enligt Ekot har bara fyra av de 15 länsstyrelser utfört fysiska kontroller.

Länsstyrelsen i Norrbotten har uppgett att de i första hand kommer förlita sig på tips från allmänheten och andra myndigheter.

– Vi ska också följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer. Vi kommer i första hand att inrikta oss på råd och information, det är också en del av vårt tillsynsarbete, säger tillsynshandläggare Robert Svanberg till radion.


Alkoholförbudet förlängs till 24 januari

Förbudet mot att servera alkohol efter klockan 20.00 förlängs ytterligare tio dagar. Spritstoppet som började gälla den 24 december 2020 hade sitt slutdatum den 15 januari. 

– Vi har fortsatt ett allvarligt läge. Vi har passerat jul- och nyårshelgen och vi har fortsatt en hög smittspridning i samhället, säger socialminister Lena Hallengren till SVT.

I nuläget förlängs förbudet fram till på söndag nästa vecka, därefter ska regeringen återkomma med ett nytt besked säger Lena Hallengren till SVT.


Nytt dödsfall i Kina

Ett nytt dödsfall har registrerats i Kina, vilket är det första dödsfallet i landet på åtta månader, enligt The Guardian som hänvisar till uppgifter från Kinas nationella hälsokommitté.

Myndigheterna har inte släppt några detaljer kring dödsfallet, men enligt Global Times ska det röra sig om en person i provinsen Hebei.

Enligt Kinas uppgifter har totalt 4 635 personer dött på grund av coronaviruset i landet.

Under torsdagen anlände en expertgrupp från WHO i Kina som ska undersöka hur det nya coronaviruset kunde uppstå.

Agnes Wold om pandemilagen: ”Ingen som helst effekt”

Anges Wold, professor i klinisk bakteriologi, menar att pandemilagen inte kommer ha någon större effekt på smittspridningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.