Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS CORONA: Experter: Sverige kan tvingas till hårdare restriktioner • Covidsjuka kan bli utan ersättning • Faucis larm: ”Kan få en våg på våg”

Flera experter hävdar att munskydd kan rekommenderas inom en snar framtid – och pekar på en färsk studie.

■■■

Långtidssjuka covid-19 kan bli utan sjukpenning.

■■■

Smittskyddsdirektören Dr Anthony Faucis varning: ”Vi kan få en våg på våg.” 

■■■

Expressen ger dig morgonens coronanyheter.

Experter: Munskydd kan rekommenderas

Vintern kan komma att bli avgörande i munskyddsfrågan. Luft som värms upp i våra hem när det är kallt ute är torrare än vanligt. Torr luft gör att luftburna aerosoler med coronavirus är mindre och svävar runt längre i luften, enligt en studie publicerad i tidsskriften Transboundry and Emerging diseases. 

Enligt Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, gör det nyttan med munskydd större och kan få myndigheterna att svänga i frågan. 

– Det skulle kunna vara en utväg för dem om de nu ska tappa ansiktet och rekommendera munskydd, säger han.

Flera experter menar nu att munskydd kan komma att rekommenderas inom en snar framtid. 

– Det är en åtgärd som är väldigt lätt att rekommendera och som skulle ha viss effekt åtminstone, säger Finn Nilson, docent i riskhantering vid Karlstad universitet


Covidsjuka kan bli utan sjukpenning

Patienter som är långtidssjuka i corona skulle kunna bli utan sjukpenning på sikt. Det befarar Svenska covidföreningen, rapporterar TT.

Det beror på att förslaget från januaripartierna bland annat går ut på att patienten måste bevisa att hen har goda utsikter för att återvända till arbetet inom 365 dagar, för att få sjukpenningen.

– Ställer man krav på god prognos för att få sjukpenning, så kommer patienter med långtidscovid inte kunna leva upp till det, säger föreningens ordförande Åsa Kristoferson Hedlund i ett pressmeddelande.

Föreningens argument är dels att sjukdomen är för ny, och att personer som insjuknade i covid-19 i våras kommer att ha varit sjuka i drygt 365 dagar när den nya lagen träder i kraft.


”Kan få en våg på våg”

USA är det hårdast drabbade landet i världen, med drygt 13 miljoner bekräftat positiva fall. I fredags upptäcktes ytterligare 200 000 fall och blev därmed den dag med flest antal nya coronasmittade. Därtill är en av årets största trafikhelger, under Thanksgiving, precis avklarad. 

Läget är förstås besvärligt, medger Anthony Fauci – och konstaterar att rekommendationer om social distansering inte kommer att släppas före jul.

Han tror att det kommer bli värre innan det blir bättre och tror inte att den andravågen kommer mildras den kommande tiden. 

– Det är tydligt att vi de kommande veckorna kommer ha mer av samma sak. Och om kanske två eller tre veckor... vi kan få en våg på våg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.