Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS CORONA: Barnläkaren uppmanar: Ge vaccin till barn och unga • Trots tusentals kontroller – bara ett vite till följd av pandemilagen • Vändningen om Astra Zeneca – ger stor effekt

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Barnläkaren: Stoppa pandemin genom att ge vaccin till barn och unga.

■■■

Sju veckor av pandemilag – fortsatta problem med trängsel.

■■■

Tysklands kovändning – kan godkänna Astra för 65-plussare.

■■■

Det här är morgonens viktigaste coronanyheter.

Trots tusentals kontroller – bara ett vite

Endast en verksamhet har belagt med vite efter att inte förmått begränsa trängseln i sina lokaler, trots tusentals kontroller.

Sju veckor in i pandemilagen finns samtidigt fortsatta problem med trängsel, rapporterar Sveriges radio Ekot.

– De flesta verksamhetsansvariga sköter sig, men det är allmänheten som inte alltid följer restriktionerna, säger Anna Carlsson, nationell samordnare för arbetet med den nya lagen, till radion.

KI-forskaren: Vaccinera barn och unga

Peter Brodin, barnläkare och docent i immunologi vid Karolinska institutet, menar att coronapandemin kan bromsas in om barn och unga vaccineras, det rapporterar Sveriges radio Ekot.

– Om det (viruset) fortsätter att finnas i barngruppen så finns dels en risk för ovanliga sjukdomar som hyperinflammation och långtidscovid, dels kommer också den fortsatta spridningen av viruset att leda till att nya muterade virusvarianter kan uppstå. De kan i värsta fall vara okänsliga för vaccinet och då kan en ny pandemi blossa upp, säger Brodin till radion.

Han menar att minst 80 procent av befolkningen måste vaccineras för att pandemin ska försvinna, för att nå det målet måste vissa barn och ungdomar vaccineras.

Tyska vändningen – kan godkänna Astras vaccin för äldre

Tysklands beslut att inte ge Astra Zenecas vaccin till personer över 65 har fått kritik. Skepsisen mot just det vaccinet är stor i landet och många ratar en spruta från Astra eftersom de hellre vill ha Pfizer/Biontechs.

Nu säger chefen för Stiko, den tyska expertkommitté som ligger bakom vaccinrekommendationerna, att man ”väldigt snart” kommer att uppdatera sina råd. Då kan det bli så att vaccinet också rekommenderas för äldre, skriver The Guardian.

– Vi kritiserade aldrig vaccinet, vi kritiserade bara bristen på data för gruppen över 65, säger Thomas Mertens som leder Stiko, enligt tidningen.

I Sverige används inte Astras vaccin till personer över 65. Det har inte funnits tillräcklig data på hur effektivt vaccinet är för de som är äldre än så, enligt Folkhälsomyndigheten.

TV: Då kan vi se effekten av vaccineringen

Matti Sällberg, professor vid Karolinska Institutet, förklarar när vaccineringen mot covid-19 ger resultat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.