Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är morgonens coronanyheter

Anders Tegnell hade fel om antalet döda med corona i Sverige igen. 

■■■

Tom Britton och Johan Giesecke trodde på immunitet i maj – därför blev det inte så. 

■■■

Pfizers vaccin dröjer i EU.

■■■

Expressen ger dig morgonens coronanyheter

Anders Tegnells nya fel om dödstalen

– Det är inte så att vi plötsligt har gått upp från de här 20 dödsfallen om dagen som vi haft tidigare till 40, 50. Så är det inte alls, sa Anders Tegnell till Dagens nyheter. 

Men på samma sätt som de inrapporterade dödsfallen den 18 november var fördelade över olika datum ända tillbaka till slutet av oktober har dödstalen för perioden runt den 18 november successivt fyllts på ända fram till början av december.

Fyra gånger större ökning än Tegnell sa.

Samma dag som Anders Tegnell intervjuades av DN, den 18 november, avled 49 personer med covid-19 i Sverige. Under sjudagarsperioden 15–21 november, där den 18 november ligger i mitten, dog 292 personer – ett snitt på 41,7. 

Allt enligt Folkhälsomyndighetens egen statistik över dödstal per datum, så som den ser ut den 2 december. Ytterligare dödsfall kommer sannolikt att rapporteras in.


Gieseckes förvåning över spridningen

I april påstod både Johan Giesecke och Tom Britton att halva Stockholm skulle vara immun i maj.

Så blev det inte – och nu förklarar de varför de hade fel. 

– Det är ett virus som lurat oss och som kommer lura oss igen, säger Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog, i SVT:s ”Morgonstudion”. 

De beskriver två orsaker: Den ena är att smittspridningen är ojämn, och tycks sprida sig i kluster. Smittan hoppar från en grupp till en annan.

Den andra anledningen är att det är svårt att förutse människors beteende – hur väl människor följer restriktioner och rekommendationer påverkar smittspridningen.

– Jag trodde nog det skulle spridas mer som en influensa, att den sprids mer jämnt – inte anhopningar, säger Johan Giesecke.


Pfizers vaccin dröjer i EU

Under gårdagen kom besked om att Storbritanniens läkemedelsmyndighet nödgodkänt Pfizer vaccin. För EU dröjer det längre. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har meddelat att en eventuell rekommendation att godkänna det skulle kunna lämnas tidigast i slutet av december, rapporterar TT.

Inom EU finns inte samma möjlighet att ge ett generellt nödgodkännande för samtliga medlemsländer, säger Charlotta Bergquist till nyhetsbyrån, som är vaccinkoordinator på Läkemedelsverket och även ingår i en grupp med svenska och franska kollegor som specialgranskar Pfizer-Biontechs vaccinkandidat för EU:s räkning. 

Men varför dröjer ett godkännande i EU, om den brittiska läkemedelsmyndigheten redan nu anser att vaccinet är säkert att ge till landets befolkning?

– Vi siktar på att ge ett fullständigt godkännande, och det kräver lite grundligare granskning. Vi har inte fått fullständig data ännu. Men det bör komma inom de närmaste dagarna, säger Charlotta Bergquist.

I Sverige finns en motsvarighet som heter beredskapslicens, men det är inte aktuellt i det här fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.