Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS CORONA: Äldre med hemtjänst kan få vänta på vaccin • Inga motionsevenemang trots pandemilag • Svenska kritiken: ”Klantigt”

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kritiserar vaccintillverkaren Pfizer efter rapport om förseningar.

■■■

Äldre med hemtjänst som inte kan ta sig till vårdcentral riskerar nu att få vänta på vaccin, enligt Ekot.

■■■

Arrangörer av motionsevenemang är kritiska till att de inte tillåts arrangera smittsäkra lopp. 

■■■

Här är tre coronanyheter i korthet.

Svenska kritiken: ”Klantigt”

Sverige kommer få ett minskat antal vaccindoser de kommande veckorna, sedan Pfizer meddelat att de drar ner på leveranserna. Neddragning beror på att läkemedelsjätten vill kunna ställa om till en högre produktionstakt. Beskedet kritiseras av Sverige och flera andra länder, som i ett brev till EU kallar situationen för ”oacceptabel”.

– De var de som jobbade med logistiken som fick reda på informationen först. Det är lite klantigt, därför måste jag markera. Om det var planerat hade vi kunnat få reda på det innan, säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, till SVT.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström handlar det om cirka 15 procent färre doser till Sverige under fyra veckor. Den första veckan blir det dock 25 procent färre doser.

Äldre med hemtjänst kan få vänta på vaccin

Personer inom högriskgrupper som har hemtjänst kan tvingas vänta på vaccin mot covid-19 inom vissa regioner i Sverige.

Orsaken är att de två nu godkända vaccinen är känsliga att transportera, och de drabbade måste därför vänta på att det mindre känsliga vaccinet från Astra Zeneca blir godkänt, uppger Sveriges Radio Ekot.

De berörda är personer med hemtjänst som ingår i den högst prioriterade gruppen, men som inte kan ta sig till vårdcentralen för att få vaccin.

Några regioner, som Skåne och Västerbotten, har dock som mål att vaccinera hemma, enligt uppgifter till Ekot. 

Inga motionsevenemang trots pandemilag

Under coronaåret har mängder med motionsevenemang tvingats ställa in. När riksdagen röstade igenom den tillfälliga pandemilagen hoppades många arrangörer på att det skulle finnas möjligheter att arrangera smittsäkra lopp.

Så verkar det inte bli – och nu kommer kritiken.

– Folkhälsomyndigheten och berörda politiker har inte brytt sig om att förstå den här typen av arrangemang, säger Staffan Movin, ordförande i nybildade branschorganisationen Svenska motionslopp och idrottsevenemang, till TT.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.