Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Morgan Johanssons tvärvändning om språkkravet

Morgan Johansson: Därför behövs språkkraven.
Språkkrav tyckte Johansson var ”främlingfientligt” – nu genomför har själv den reformen.
Foto: SVT
Så här skrev migrationsminister Morgan Johansson 2008 om regeringen Reinfeldts förslag på språkkrav.
Foto: SVT

Migrationsminister Morgan Johansson (S) har tidigare anklagat sina politiska motståndare för att ”spela det främlingsfientliga kortet” när de velat införa språkkrav för permanenta uppehållstillstånd.

Nu genomför han själv den förändringen i svensk migrationslagstiftning.

– Jag har tänkt om, säger han i SVT:s ”30 minuter”.

I regeringens förslag till ny migrationslagstiftning ingår bland annat att en person som söker permanent uppehållstillstånd i Sverige dels ska nå upp till vissa språkkrav, men också krav om grundläggande förståelse för det svenska samhället.

Migrationsminister Morgan Johansson (S), har tidigare varit djupt kritisk till den typen av förslag. De var rent ut sagt ”främlingsfientliga” och en ”magnet för främlingsfientliga väljare”, som han uttryckte sig på sin blogg 2008. Nu genomför han själv de förändringarna.

– Jag har tänkt om. Språkmöjligheter och möjligheter att tala det språk som alla andra gör i vårt land är nyckeln till integrationen, säger Johansson i SVT:s ”30 minuter”.

– I det läget när vi har ett stort integrationsproblem, och det har vi faktiskt, då måste man skilja på balansen mellan rättigheter och skyldigheter. Vi upprätthåller asylrätten med den nya lagstiftningen men trycker också hårdare på skyldigheter och plikter, fortsätter han.

Så här skrev migrationsminister Morgan Johansson 2008 om regeringen Reinfeldts förslag på språkkrav.
Foto: SVT

Menar att hans agenda inte är att locka väljare

När regeringen Reinfeldt försökte genomföra samma åtgärder kallade Johansson dem för ”ömkliga” och menade att alliansen inte var ”noga med de grundläggande värderingarna – bara man vinner val”. Morgan Johanssons ändamål är radikalt annorlunda, påstår han själv.

– Mitt syfte är att försöka se till att vi får en bättre integration och det är därför vi lägger de här förslagen.

Bakgrunden till varför den nya migrationslagstiftningen behövs, enligt Morgan Johansson, är att den tidigare Reinfeldtregeringen stiftat en lagstiftning som avvek för mycket från övriga EU.

Johansson: Polisbristen är alliansens fel

Också polisbristen och de många skjutningarna i Sverige menar Morgan Johansson är rester från tidigare regeringars misslyckanden.

– När vi tillträdde så gjorde vi det i ett läge där alliansregeringen skurit ned polisutbildningen och utbildat alldeles för få poliser, säger Johansson.

Han menar vidare att det kommer vara såväl dyrare som svårare att bryta ned kriminaliteten nu än vad den var på 90-talet när bland annat motorcykelgäng började etablera sig.

– Jag kan tycka att det vi gör nu med våra straffskärpningar och med fler poliser det borde man gjort redan då och kvävt det här i sin linda, säger Johansson.

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.