Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morgan Johanssons dubbla budskap – efter Löfvens utspel

Justitieminister Morgan Johansson (S) hann svänga fram och tillbaka under dagen.Foto: SVEN LINDWALL

Statsminister Stefan Löfven öppnade för att militären kan sättas in mot kriminella gäng. 

Därefter gick justitieminister Morgan Johansson först emot – för att sedan byta spår två gånger. 

– Nu försöker Morgan Johansson agera så att det inte ska framstå som att det finns en spricka i regeringen, säger Jenny Madestam, statsvetare. 

Statsminister Stefan Löfven (S) kom med ett uppmärksammat uttalande efter onsdagens partiledardebatt: regeringen är beredd att sätta in militären mot kriminella gäng. 

– Det är inte min förstahandslösning. Vi har tillfört polisen resurser, vi skärper straffen och går på den ekonomiska brottsligheten. Om detta inte räcker så kommer vi att fortsätta, sa Stefan Löfven efter debatten. 

Kort därpå intervjuades justitieminister Morgan Johansson (S) av TT och konstaterade då att det inte var aktuellt

– Det ser jag inte som aktuellt, sa han och slog fast att polisen hade tillräckliga resurser för att stävja våldet. 

 

LÄS MER: Stefan Löfven utesluter inte att sätta in militär mot gängen

 

Stefan Löfven öppnade för att militären kan sättas in mot kriminella gäng.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Morgan Johansson ändrar sig

När Morgan Johansson cirka en timme senare intervjuades av SR Ekot hade han ändrat sig och stödde statsministerns uttalande om att det inte kan uteslutas att militär kan sättas in mot kriminella gäng. Därefter har Morgan Johansson förtydligat sitt uttalande i en intervju med SVT:s Aktuellt

– Statsministern tänker väl sig situationer som skulle vara väldigt extrema. Då måste man också tänka igenom vilka möjligheter man i sådana fall har för att komma tillrätta med sådana situationer. Men det är ingenting som är för handen nu, säger han till SVT.

Jenny Madestam har följt turerna efter Löfvens uttalande och ser Johanssons piruetter som ett resultat av att det inte finns en uttalad gemensam linje i frågan.  

– Nu försöker Morgan Johansson agera så att det inte ska framstå som att det finns en spricka i regeringen på något sätt och att man drar åt olika håll. Men han försöker också se till att man inte öppnar upp för mycket mot det Löfven sade – att sätta in försvaret – och att det är något regeringen tänkt agera på. 

 

LÄS MER: Anna Kinberg Batras pik mot toppolitikerna

 

Statsvetaren Jenny Madestam bedömer att Löfvens uttalande inte var helt genomtänkt.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Statsvetaren: ”Inte helt genomtänkt”

Madestam menar att statsministern ”tänkte högt” och att regeringens linje i sak egentligen inte har förändrats. 

– Det vi ser här är nog ett inte helt genomtänkt uttalande från Stefan Löfven initialt, utan något som han sade i respons på en fråga han fick och gentemot det som framkommit i partiledaredebatten. Morgan Johansson försöker parera det här som statsministern sa, säger hon och fortsätter:  

– Anledningen till att det är lite rörigt i stunden, där Johansson och Löfven säger först en sak och sedan en annan, tyder på att det inte finns någon gemensam linje här. Det här är ingenting som man tänkt igenom ordentligt. 

Expressen har sökt Morgan Johansson för en ny kommentar, men han hänvisar via sin pressekreterare till uttalandet i Aktuellt.