Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Morgan Johansson vill att Georgien tar emot sina brottslingar

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill att Georgien tar emot sina medborgare som dömts för brott i Sverige. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Enligt Johansson är det tio år sedan Georgien tog emot en georgisk medborgare som begått och dömts för brott i Sverige. Arkivbild. Foto: PER WISSING

Justitieminister Morgan Johansson, S, vill att Georgien tar emot georgiska medborgare som dömts för brott i Sverige, rapporterar ”Ekot”

Det är rimligare att brottslingarna rehabiliteras i sitt hemland, menar Johansson. 

– Det andra skälet är att vi behöver våra fängelseplatser i Sverige för våra egna bovar, säger han till ”Ekot”. 

När justitieminister Morgan Johansson, S, tar emot Georgiens vice statsminister Giorgi Gakharia i Stockholm på tisdagen får han tillfälle att lyfta frågan om georgiska medborgare som dömts för brott i Sverige. 

Enligt Johansson är det tio år sedan Georgien tog emot en georgisk medborgare som begått och dömts för brott här, uppger "Ekot" i Sveriges Radio. Detta i motsats till internationella regler. 

– Det här är georgiska medborgare som saknar anknytning till Sverige, de ska ändå rehabiliteras i sitt hemland, inte i Sverige, och då är huvudregeln att man kan begära att de blir återförda till sitt hemland, säger Morgan Johansson till "Ekot". 

– Det andra skälet är att vi behöver våra fängelseplatser i Sverige för våra egna bovar, fortsätter han. 

Enligt "Ekot" begås nästan hälften av alla inbrott i Sverige av utländska stöldligor. Ligorna ligger även bakom stölder av bland annat bildelar och båtmotorer, samt brott mot äldre. 

Georgien pekas ut som ett av fyra länder som ligorna kommer ifrån. 

Johansson tror på förändring  

Morgan Johansson säger till "Ekot" att Georgien tidigare förklarat att man inte kunnat ta emot sina brottsdömda medborgare på grund av platsbrist i fängelserna. Men den saken hoppas Johansson att landet har fått ordning på nu. 

Justitieministern säger vidare att Georgien har goda skäl att vilja gå med på det svenska kravet om återföring av dömda georgier till fängelser på hemmaplan. 

– De fick en viseringsfrihet av EU för ett år sen, och de är angelägna om att behålla den viseringsfriheten, säger Morgan Johansson till "Ekot". 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!