Justitieminister Morgan Johansson (S) vill att Georgien tar emot sina medborgare som dömts för brott i Sverige. Foto: PONTUS LUNDAHL/TTJustitieminister Morgan Johansson (S) vill att Georgien tar emot sina medborgare som dömts för brott i Sverige. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Justitieminister Morgan Johansson (S) vill att Georgien tar emot sina medborgare som dömts för brott i Sverige.  Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Enligt Johansson är det tio år sedan Georgien tog emot en georgisk medborgare som begått och dömts för brott i Sverige. Arkivbild. Foto: PER WISSINGEnligt Johansson är det tio år sedan Georgien tog emot en georgisk medborgare som begått och dömts för brott i Sverige. Arkivbild. Foto: PER WISSING
Enligt Johansson är det tio år sedan Georgien tog emot en georgisk medborgare som begått och dömts för brott i Sverige. Arkivbild. Foto: PER WISSING

Morgan Johansson vill att Georgien tar emot sina brottslingar

Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson, S, vill att Georgien tar emot georgiska medborgare som dömts för brott i Sverige, rapporterar ”Ekot”

Det är rimligare att brottslingarna rehabiliteras i sitt hemland, menar Johansson. 

– Det andra skälet är att vi behöver våra fängelseplatser i Sverige för våra egna bovar, säger han till ”Ekot”. 

När justitieminister Morgan Johansson, S, tar emot Georgiens vice statsminister Giorgi Gakharia i Stockholm på tisdagen får han tillfälle att lyfta frågan om georgiska medborgare som dömts för brott i Sverige. 

Enligt Johansson är det tio år sedan Georgien tog emot en georgisk medborgare som begått och dömts för brott här, uppger "Ekot" i Sveriges Radio. Detta i motsats till internationella regler. 

– Det här är georgiska medborgare som saknar anknytning till Sverige, de ska ändå rehabiliteras i sitt hemland, inte i Sverige, och då är huvudregeln att man kan begära att de blir återförda till sitt hemland, säger Morgan Johansson till "Ekot". 

– Det andra skälet är att vi behöver våra fängelseplatser i Sverige för våra egna bovar, fortsätter han. 

Enligt "Ekot" begås nästan hälften av alla inbrott i Sverige av utländska stöldligor. Ligorna ligger även bakom stölder av bland annat bildelar och båtmotorer, samt brott mot äldre. 

Georgien pekas ut som ett av fyra länder som ligorna kommer ifrån. 

Johansson tror på förändring  

Morgan Johansson säger till "Ekot" att Georgien tidigare förklarat att man inte kunnat ta emot sina brottsdömda medborgare på grund av platsbrist i fängelserna. Men den saken hoppas Johansson att landet har fått ordning på nu. 

Justitieministern säger vidare att Georgien har goda skäl att vilja gå med på det svenska kravet om återföring av dömda georgier till fängelser på hemmaplan. 

– De fick en viseringsfrihet av EU för ett år sen, och de är angelägna om att behålla den viseringsfriheten, säger Morgan Johansson till "Ekot". 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag