Statsminister Ulf Kristersson har gjort en stor poäng av att han värdesätter den nationella enigheten och det nära samarbetet med Socialdemokraterna i Nato-frågan.
På söndagen höll han också överläggningar med S-ledaren Magdalena Andersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg när rikskonferensen Folk och Försvar drog i gång i Sälen.
Men den nationella enigheten visar samtidigt tydliga tecken på sprickor.
Socialdemokraternas nyblivna talesperson i utrikesfrågor Morgan Johansson anser att regeringens hantering av Nato-processen varit ”skakig”, och nämner bland annat uttalanden från regeringen i höstas om kärnvapen på svensk mark.
– Om vi hade varit kvar i regeringen och fått frågan om vi ska ha kärnvapen på svensk mark hade vi sagt klart och tydligt nej. Men de gjorde det inte, utan började glida och det öppnade upp för onödiga spekulationer. Och det tog inte lång tid innan det började sitta generaler i rysk media och diskutera att då kanske vi får rikta om våra kärnstridsspetsar mot Sverige och Finland. Så det här är farligt på riktigt, säger Morgan Johansson.
Johanssons kritik mot Billström
Det andra exemplet han lyfter är hanteringen av Turkiet, och uttalanden som nyligen gjordes av utrikesminister Tobias Billström i turkisk media, som tolkades som att han öppnade för att förbjuda viftande med PKK-flaggor.
– Där gick han för långt, säger Morgan Johansson och anklagar också Billström för att ha farit med osanning.
– När han fick kritik försökte han hävda att han inte sagt så, men så visade det sig att det hade han visst.
Men Morgan Johanssons kritik handlar också om hela strategin regeringen har för att tillmötesgå Turkiet.
– När man förhandlar med Turkiet måste man visa fasthet. Inte undfallenhet. Jag var med när vi förhandlade fram Madridavtalet. Och varenda bokstav, vartenda kommatecken gick genom justitiedepartementet, säger han och syftar på den överenskommelse som den tidigare regeringen och Finland slöt med Turkiet i juni.
”Man ska ta ett steg tillbaka”
Tycker du det finns utrymme att markera hårdare mot Turkiet?
– Jag tycker att man nu ska ta ett steg tillbaka i processen i den meningen att nu gör vi vårt, men det här med att åka skytteltrafik till och från Turkiet och vara med på en massa möten. Jag tror det är bättre att byta strategi och säga att vi gör vårt enligt det avtal som finns, och sedan får Turkiet förhålla sig till det.
Äventyrar inte det hela den svenska Nato-anslutningen?
– Det tror jag verkligen inte. Vi kommer ha 29 länder som kommer vara starka förespråkare av ett svenskt och finskt Nato-medlemskap, och det är också en väldig kraft. Vi kommer ha 29 länder som inte heller är beredda att kompromissa med sina rättsstatliga principer och de kommer backa upp Sverige.
Enligt Morgan Johansson är det mycket som pekar på att det inte kommer gå att göra president Erdogan nöjd innan det turkiska valet i juni.
– Strategin har bara inneburit att det finns en tendens från Turkiet att flytta målstolpen längre och längre bort och det spelet ska man inte delta i, säger Johansson.
”Har tätare kontakter med SD än med mig”
Sverige ska också våga tala klarspråk om Turkiets bombningar av kurdiska mål i Syrien, tycker den tidigare justitieministern.
– Jag såg inga starka uttalanden från regeringen, medan jag sa att det är ett brott mot folkrätten. För det är det. Man får inte angripa andra länder på det sätt som man gjorde, säger han.
– Vi har ett högt stöd bland befolkningen för Nato, men ska vi ha kvar det måste man också visa att man inte viker sig.
Står du helhjärtat bakom det svenska Nato-medlemskapet?
– Ja, det gör jag.
– Vart vi ska, där är vi helt överens. Men det är klart att när jag får läsa i tidningen att nu öppnar vi upp för kärnvapen i Sverige, utan någon förvarning om det, så bidrar inte det till ett gott samarbetsklimat.
Morgan Johansson beskriver relationen till utrikesminister Tobias Billström som professionell, men att det varit fråga om ytterst få möten.
– Jag utgår från att Billström har tätare kontakter med SD än vad han har med mig. För vi har så gott som inga informella kontakter och har inte haft det under hela den här hösten.