Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morgan Johansson (S) anklagas för högersväng

Linda Snecker, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.Foto: Vänsterpartiet

Vänsterpartiets Linda Snecker anklagar Socialdemokraterna och justitieminister Morgan Johansson för att ha gjort en högersväng inom kriminalpolitiken. 

– Ni missar den jämlikhet vi måste ha för att komma till rätta med problemet, säger Linda Snecker under en debatt i Aktuellt. 

I tisdagens Aktuellt i SVT debatterar Linda Snecker, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, kriminalpolitik med justitieminister Morgan Johansson (S) – vars parti hon menar har gjort en högersväng. 

V: "Fattigdom är ett incitament som föder kriminalitet"

I stället för tuffare tag med straffskärpningar borde regeringen tänka mer förebyggande för att råda bot mot gängbrottsligheten, menar Linda Snecker. 

Linda Snecker, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.Foto: Vänsterpartiet

– Vi måste ha jämlikhet och ett samhälle som inte dras isär. Klyftorna ökar och fattigdom är ett incitament som föder kriminalitet, säger hon.

Morgan Johansson menar att Vänsterpartiet motsätter sig reformer som skulle minska brottsligheten, och lyfter fram utökad kameraövervakning på utsatta platser. 

S lyfter fram kameraövervakning och hårdare straff

– Det slår ut narkotikaförsäljningen, säger Johansson och menar att kameraövervakning därmed minskar de grova våldsbrott som är kopplade till narkotikahandeln. 

Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Vi skärpte straffen för de grova våldsbrotten, som bland annat är de brott som gängen ägnar sig åt när de sätter skräck i en hel stadsdel. 

Linda Snecker lyfter fram att Vänsterpartiet också är för straffskärpningar men anser att Socialdemokraterna glömmer bort att jobba förebyggande och minska ojämlikheten. 

– Alla ska leva i trygghet, men vad S missar med den här högersvängen är jämlikheten. 

"Kan inte lägga huvudet på sned och åt de kriminella"

Morgan Johansson håller inte med om att partiet gjort en högersväng. 

– Nej, jag har stått för den här linjen i alla år som jag jobbat med detta. Vi är överens om att för att klara det här på lång sikt så måste vi få ner klyftorna, säger Morgan Johansson och pekar på att socialbidragstagande, klyftor i skolan och arbetslöshet måste bekämpas. 

–  Men man kan inte lägga huvudet på sned åt de kriminella och säga: ajabaja, så får du inte göra, säger han.    

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.