Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen vill slopa ungdomsrabatten för allvarlig brottslighet

Så sa Morgan Johansson om regeringens förslag.
Justite- och migrationsminister Morgan Johansson.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under lördagskvällen skedde en skottlossning i Flemingsberg.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Forssell (M) är inte imponerad över förslaget.

Polismord och skottskadade småbarn. 

Efter den senaste tidens gängvåld vill regeringen nu slopa straffrabatten för unga i åldrarna 18 till 20 år – för brott som ger minimistraff på ett års fängelse. 

Men från oppositionshåll får förslaget hård kritik.

– Det här är en halvmesyr. De allra flesta i den här gruppen kommer få automatisk straffrabatt, säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson. 

I lördags träffades två syskon, fem och sex år, av skott i Visättra utanför Stockholm. Nio män anhölls, varav fem har kopplingar till det kriminella Flemingsbergsnätverket. 

Men skjutningen i Visättra, som bedöms vara en gänguppgörelse, är bara den senaste i raden av skjutningar i Sverige de senaste veckorna. 

Bara under juni och juli har 45 skottlossningar ägt rum i Sverige, visar en kartläggning av SVT:s Aktuellt. 

En av de mer uppmärksammade skottlossningarna i juni inträffade i Biskopsgården i Göteborg, då polisen Andreas Danman dog i tjänst. 

På onsdagen presenterade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) nya åtgärder i brottsbekämpningen. 

Unga myndiga ska inte få straffrabatt 

Nu vill regeringen att straffreduktionen för personer i åldern 18-20 år tas bort vid allvarlig brottslighet. I dagsläget får en dömd 18-åring i Sverige en reduktion av straffet med ungefär 50 procent. 

Unga myndiga som begår grova brott ska kunna dömas till fler och längre fängelsestraff, såsom livstid, enligt lagrådsremissen. 

– Det är en sak då en kille klipper till en annan i en krogkö, och det inte finns andra brott i bagaget. Men det är en annan sak när ungdomar rånar och utför beställningsmord. Det här ska man kunna skilja på, och ta bort straffreduktionen för dessa brott, säger Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister, på en pressträff på onsdagen. 

Gränsen går vid brott med ett minimistraff på ett års fängelse. Mord, rån och grov misshandel är några av de brott som omfattas i förslaget. 

Skärpa straffskalan 

Därtill vill regeringen skärpa straffen för flerfaldig brottslighet och den så kallade ”mängdrabatten” ska ses över. 

– Man bör i ökad utsträckning ha ett regelverk där domstolarna tillämpar hela straffskalan när det gäller flerfaldig brottslighet, säger Morgan Johansson på en pressträff på onsdagen. 

Remissförslaget går nu till lagrådet och sedan till riksdagen tidig höst, uppger Johansson. 

Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2022 och åtgärderna väntas kosta 450 miljoner kronor per år. 

Mord, rån och grov misshandel är några av de brott som omfattas i förslaget.
Foto: Regeringen / Presentation

M-toppen: ”Halvmesyr”

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell riktar hård kritik mot förslaget och säger att Morgan Johansson (S) ”glider på sanningen”.

 – Det här är en halvmesyr. De allra flesta i den här gruppen kommer få automatisk straffrabatt, säger Forssell.

Hur menar du då?

– Därför att man bara tar bort straffrabatten för personer som döms till fängelse i över ett år. Det krävs mycket i Sverige för att ens dömas till fängelse.

Enligt Forssell borde straffrabatten slopas helt och hållet för åldersgruppen 18 till 20 år. 

– Det är mycket uppseendeväckande i den trygghetskris vi har nu. Det enda rimliga vore att säga att är man 18 till 20 år så är man myndig, säger Forssell. 

Han anser även att den så kallade ”mängdrabatten” för flera brott borde skärpas mer än regeringen nu ämnar göra. 

– I dag har vi en generös straffrabatt, man borde slopa det systemet. Inte minst med tanke på stöldligorna som gör hundratals inbrott, mängdrabatten uppmuntrar ju det. 

Brottsoffer ska få högre skadestånd

I måndags föreslog regeringen en höjning av skadeståndet för kränkningar med anledning av brott – och i många fall en fördubbling av ersättningsnivåerna. 

Regeringen föreslog även en särskild anhörigersättning, som ska betalas ut till nära anhöriga till personer som dödats i allvarliga brott, såsom mord.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022. M:s kritik mot S efter skjutning mot barn: "Värre än någonsin"

Direktrapport: Morgan Johansson håller pressträff

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.