Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Morgan Johansson öppnar för att se över sexköpslagen

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Justitieminister Morgan Johansson (S) öppnar för att se över delar av sexköpslagen, skriver SvD.  

– Jag utesluter inte en översyn av brottsofferstatusen för prostituerade för att ytterligare stärka skyddet, säger Johansson i en kommentar till tidningen. 

Det var i helgen som Svenska Dagbladet skrev en artikel om nätverket #intedinhora.  

I artikeln ställde personer med erfarenhet av prostitution, porr – och camsex-industrin krav på de svenska lagstiftarna. 

De vill bland annat se förstärkt rättsskydd för personer i prostitution och skärpt straffskala för köp av sexuell tjänst. 

Nu kommenterar justitieminister Morgan Johansson (S) kraven för SvD. 

– När sexköpslagen skärptes 2011 klargjordes att sexköp kan innebära att prostituerade ges brottsofferstatus, till exempel om den prostituerade är offer för människohandel. Jag utesluter inte en översyn av brottsofferstatusen för prostituerade för att ytterligare stärka skyddet, säger Johansson i en kommentar till tidningen. 

Han säger också att justitiedepartementet arbetar med ett förslag om att skärpa straffen för köp av sexuell handling av barn. 

Den nya samtyckeslagen innebär ett förbättrat skydd för prostituerade, menar Johansson. 

– Lagen gäller så klart även den som köper sex. Om gärningsmannen struntat i att kvinnan inte deltagigt frivilligt kan han dömas för övergreppet, säger han i sin kommentar till tidningen.