Morgan Johansson. Foto: Sven Lindwall
Morgan Johansson. Foto: Sven Lindwall

Morgan Johansson om partiledarfrågan: "Finns bara ett svar: ja"

Publicerad
Uppdaterad
Morgan Johansson är en av dem som nämnts som ny partiledare för Socialdemokraterna.
I SVT:s "Gomorron Sverige" visade den tidigare ministern sitt intresse för uppdraget.
- När partiet är i ett sånt här läge existerar inga nej, då finns bara ett svar: ja, sa han i programmet.
Socialdemokraterna fortsätter sitt sökande efter en efterträdare till Håkan Juholt.
På fredagens möte med partistyrelsen ska verkställande utskottet presentera hur processen ska gå till när en ny partiledare tillsätts.
Flera personer ska ha fått frågan – bland annat Folksam-chefen Anders Sundström och partisekreteraren Carin Jämtin – men båda dessa uppges ha tackat nej.

Inga nej existerar

Ledande Socialdemokrater har hittills varit högst ovilliga att diskutera namn, men när Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet och tidigare folkhälsominister, medverkade i "Gomorron Sverige" på tisdagsmorgonen tog han bladet från munnen.
– När partiet är i ett sånt här läge existerar inga nej, då finns bara ett svar: ja, sa Morgan Johansson.
Morgan Johanssons namn har vid flera tillfällen nämnts i partiledarspekulationerna, främst efter att Mona Sahlin avgick då han var en lågoddsare hos vissa spelbolag.

"Gäller mig också"

När han fick följdfrågan om vad han själv skulle säga om han fick frågan blev svaret:
– Det gäller mig också, samtidigt vill jag tillägga att jag ser andra kandidater som mer lämpliga.
– Jag säger så här: alla som har ledande positioner måste fundera igenom sina svar.

Lanserade flera namn

Morgan Johansson pressades sedan att nämna några namn som han tycker är lämpliga.
Han nämnde då Anders Sundström, Pär Nuder, tidigare finansminister, och Carin Jämtin.
– Det finns många lämpliga, sa Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag