Morgan Johansson om flyktingläget

Morgan Johansson, migrationsminister (S).
Foto: Jessica Gow/TT
Morgan Johansson kommenterade flyktingläget i Sverige på presskonferensen i dag.
Foto: Jessica Gow/TT

Sverige blir allt mer pressat av de stora flyktingströmmarna.

Regeringen kan inte längre lova tak över huvudet till människor som kommer och asylprövningstiden väntas nu ta minst två år.

– Sverige kan inte längre garantera boenden för asylsökanden, säger migrationsminister Morgan Johansson, S, på en presskonferens.

Samtidigt söker Sverige nödhjälp hos EU. 

Allt fler flyktingar har kommit till Sverige den senaste tiden och regeringen blir allt mer pressad. 

Migrationsverket har länge larmat om bristen på boenden. Men nu verkar situationen ha blivit än mer akut. Under dagen meddelade myndigheten att boendesituationen är akut när tillgången på bostäder inte motsvarar behovet. 

- Också vi har våra gränser för vad vi kan klara av, säger Morgan Johanson på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Inte garantera

Enligt Johansson kan inte Sverige inte längre garantera tak över huvudet för flyktingar. 

- Vi kan inte längre garantera boenden för de som kommer. Kommer du till Sveriges gräns kan du mycket väl mötas av beskedet att vi kan inte garantera boendet för dig, säger Johansson. 

De har valet att antingen återvända till Danmark eller Tyskland alternativt lösa eget boende.

- Antingen får de lösa boende på egen hand på något sätt eller så får du åka tillbaka med båten till Tyskland eller Danmark, säger Johansson.

Hur lång tid tror du att det tar innan vi ser människor som bor på gatorna här? 

- Det är svårt att svara på. Vi är inte i det läget ännu men vad jag säger är att vi kan mycket väl hamna i en sådan situation där vi kan säga det till de som kommer och det är för att förebygga att folk lämnar boenden i till exempel Tyskland eller övriga Europa för att ge sig av till Sverige. Det är bättre att bo kvar på ett boende i Tyskland än att riskera att hamna utan tak över huvudet i Sverige. 

När stod det klart att situationen är så här allvarlig? 

- Vi följer situationen dag för dag, nästan timme för timme. Varenda dag rapporteras in hur många flyktingar som kommit men också hur många boenden man lyckats ordna. I går kväll hamnade vi i en situation där boendena nästan var slut samtidigt som antalet ökade. Även om man byggt ut kostymen under hela den här hösten är vi alla medvetna om att fortsätter det här så kan man hamna i en sådan här situation, säger Morgan Johansson.

Kritiserar regeringen

Moderaterna kritiserar regeringen för att agera för långsamt. Bland annat vill man införa gränskontroller – en fråga som enligt migrationsministern var uppe under migrationssamtalen med alliansen. 

Men det är ännu inte aktuellt, säger Johansson. 

- Gränskontroller minskar ju inte antalet asylsökande utan kommer du hit och ska söka asyl måste du kunna göra det alldeles oavsett om det står en polis där eller inte. Gränskontroller är en fråga om ordning och säkerhet och där har polisen ännu inte sagt att man har några sådana problem, säger han.

Tyska myndigheter

Morgan Johansson hade under torsdagen kontakt med tyska myndigheter för att informera om läget samt betona hur viktigt det är att alla registreras i Tyskland. 

- De tyckte att det var bra att de fick den informationen och jag ska föra den diskussionen vidare med min tyska motsvarighet på måndag, säger Johansson som också har informerat ansvarig EU-kommissionär om situationen i Sverige,  

Tidigare under torsdagen höll arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, en presskonferens där man meddelade att regeringen gett Migrationsverket i uppdrag att ansöka om ekonomisk nödhjälp från EU för att klara flyktingmottagandet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.