Morgan Johansson nominerad till VU

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tidigare folkhälsoministern Morgan Johansson nomineras till verkställande utskottet i S.
Foto: Jens L'Estrade

Kampen om platserna i Socialdemokraternas verkställande utskott hårdnar.

I dag nominerades ex-ministern Morgan Johansson av det mäktiga Skånedistriktet.

– Jag tror att jag har goda chanser att bli vald, säger han.

Heléne Fritzon.
Foto: Foto: Ulf Ryd

I början av april håller Socialdemokraterna kongress i Göteborg. Då ska flera av ledamöterna i partiets högsta ledning, det verkställande utskottet, bytas ut. I dag blev det klart att Skåne nominerar den tidigare folkhälsoministern Morgan Johansson, i dag ordförande för riskdagens justitieutskott. Han skulle därmed efterträda Heléne Fritzon som nyligen meddelade att hon avgår som ordförande för Skånes partidistrikt och lämnar därmed VU. 

– Jag hoppas att partikongressen ställer sig bakom valet av mig men det är valberedningens beslut om de vill föreslå mig i slutändan, säger han.

"Goda möjligheter"

Det var en enig distriktsstyrelse som ställde sig bakom nomineringen av Johansson i förmiddags. Skåne är partiets största distrikt med 10 000 medlemmar och 33 arbetarkommuner.

– Jag har goda förhoppningar om att komma in, annars hade jag inte ställt upp. Jag har så pass mycket erfarenhet att jag tror att jag har goda möjligheter att vinna gehör.

Skåne har motionerat om ett vinstförbud i välfärden. Där har ni en konflikt med Stefan Löfven. Hur ser du på det?

– Vi får se hur den frågan löses ut. Efter det att partistyrelsen tog ställning har ju LO kommit med ett förslag som jag tror kommer att drivas på kongressen. Jag delar deras uppfattning för vi måste få ordning på de försämringar de stora vinstuttagen lett till, framför allt inom äldreomsorgen. Jag tror det finns ett starkt stöd för LO-linjen i partiet.

Vilka är Socialdemokraternas största utmaningar i dag, som du ser det?…

– Det är jobben och att återskapa den generella välfärdspolitiken där klyftorna fortsätter att öka. Vad gäller Skåne har vi sett hur nedskärningarna slår mot sjukvården som dras med mycket stora underskott och försämrad kvalitet. Vi måste orka upprätthålla ett bra skatteuttag för att behålla en bra välfärd. Det har inte regeringen lyckats med.

Har Stefan Löfven lyckats skapa lugn i partiet, vilket var hans mål när han valdes?

- Ja, det finns en stabilitet, ett lugn och en målmedvetenhet som är mycket starkare i dag än tidigare.

Morgan Johansson var folkhälsominister i Göran Persson sista regering. Den erfarenheten ökar hans chanser att bli invald i VU, menar han.

– Jag vet vilka påfrestningar det innebär att regera. Jag skulle vilja säga att vi är på väg in i ett läge där vi är beredda att ta över.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.