Förra veckan skrev Morgan Johansson att han gått igenom asylstatistiken för 2019, efter att regeringen i somras ändrade reglerna för familjeåterförening.
Ministern skrev, via Twitter:
”Går igenom asylstatistiken för 2019. När vi i somras gjorde det något lättare för t ex nyanlända syrier att ta hit barn och maka/make, så var det många som hävdade att antalet ärenden skulle öka kraftigt.
Det blev tvärtom. En kraftig minskning och lägre siffror än på nio år.”
Vidare skrev Morgan Johansson:
”Alarmisterna fick alltså fel. Det ledde inte till någon ny flyktingkris eller förlorad kontroll.
Men det ledde till att familjer kunde återförenas igen i trygghet, och börja bygga ett nytt liv här i Sverige.”
Han stärkte sitt påstående med statistik över antal uppehållstillstånd som beviljats genom anknytning.
https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1215282421261881344Journalisten Ludde Hellberg, som tidigare varit nyhetsreporter på Expressen och Ekot, har har granskat ministerns Twitterinlägg.
Enligt granskningen, som publicerades hos nättidskriften Kvartal på tisdagen, går det inte att koppla den statistik som Morgan Johansson lyft fram till de förändrade reglerna för familjeåterförening.
Morgan Johansson KU-anmäls av M
Förra året var den genomsnittliga handläggningstiden för familjeåterföreningsärenden längre än 12 månader. Hur antalet beviljade uppehållstillstånd förändrats till följd av lagändringen går alltså inte att se eftersom många av de relevanta ärendena inte har hunnit handläggas, enligt Kvartal.
Dessutom visar statistiken över antalet beviljade uppehållstillstånd genom anknytning fler typer av ärenden än just familjeåterförening, påpekar Kvartal.
Nu anmäler Moderaterna Morgan Johansson till konstitutionsutskottet, KU, på grund av Twitter-inläggen.
– Jag har precis varit och lämnat in anmälan, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, på onsdagseftermiddagen.
Det innebar lagändringen
De som beviljas uppehållstillstånd i Sverige är antingen skyddsbehövande eller flyktingar.
Efter flyktingkrisen 2015 stramades den svenska migrationspolitiken åt.
Men enligt de nya reglerna från sommaren 2019 får skyddsbehövande återigen rätt till familjeåterförening.
Grovt förenklat kan man säga att flyktingar riskerar förföljelse i hemlandet medan alternativt skyddsbehövande har flytt från krig, skriver Kvartal.
”Man kan inte dra slutsatserna”
Maria Malmer Stenergard menar att Morgan Johansson felaktigt gett sken av att statistiken varit relevant för påståendet om att färre anhöriga beviljats uppehållstillstånd.
– Många av de här migrationsärendena har inte prövats än och då kan man inte dra de här slutsatserna, säger hon.
Hon tycker att Morgan Johanssons agerande är allvarligt och hoppas på att KU riktar kritik mot ministern.
– Svenska folket måste kunna lita på att det som en minister säger eller skriver på Twitter faktiskt stämmer, säger Maria Malmer Stenergard och fortsätter:
– Man undrar om Morgan Johansson vill bli ihågkommen som Sveriges ”fake news”-minister.

Morgan Johansson: ”Jag står fast”
Morgan Johansson står dock kvar vid det han skrivit. I en kommentar, via sin pressekreterare Adriana Haxhimustafa, skriver han:
”Jag står fast vid min bedömning att de farhågor kritikerna hade kring lagförändringen inte blivit verklighet.”
Maria Malmer Stenergard menar å sin sida att användandet av statistiken är extra anmärkningsvärt med tanke på att Migrationsverket ligger under justitiedepartementet där Morgan Johansson är ansvarigt statsråd.
– I allra bästa fall, om man vill tolka honom väl, är han extremt slarvig och okunnig om verkligheten. Hans eget departement och hans egen rättschef har i flera dokument visat att handläggningstiderna är betydligt längre och att hans slutsatser inte kan dras, säger Maria Malmer Stenergard.
LÄS MER: De lämnade politiken – så mycket tjänar de i dag (PREMIUM)