Morgan Johansson. Foto: Suvad Mrkonjic
Morgan Johansson. Foto: Suvad Mrkonjic

Morgan Johansson kräver svar av Ask

Publicerad
Uppdaterad
- Jag förväntar mig att i dag bli kontaktad av justitieministern för att få information om vad som pågått.
Detta säger Morgan Johansson, S, ordförande för riksdagens justitieutskott.
Riksdagens partier reagerar starkt på uppgifterna om de hemliga överläggningarna mellan svenska regeringstjänstemän och amerikanska myndigheter.
Frågan kan komma att behandlas av tre av riksdagens utskott:
Justitieutskottet, konstitutionsutskottet och utrikesutskottet.

Kräver svar från Ask

Morgan Johansson kräver att justitieminister Beatrice Ask omedelbart i dag tar kontakt med honom för att redovisa vad som hänt.
Han säger:
- Jag vill ha information om vad som har pågått och som eventuellt pågår när det gäller hemlig övervakning av svenska medborgare.
Miljöpartiets Peter Eriksson är ny ordförande för riksdagens konstitutionsutskott.
Han säger:
- Det är svårt att just nu analysera hur pass allvarligt det här är. Men är det så att regeringen gått bakom ryggen på riksdagen är det mycket allvarligt.
- Nu är det ännu mer angeläget för konstitutionsutskottet att granska det här. Vi vill ta reda på exakt vad som har hänt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag