Morgan Johansson kallar Tidningsutgivarna till möte om Google efter de senaste veckornas granskning av IT-jätten i Expressen och Dagens Nyheter. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENMorgan Johansson kallar Tidningsutgivarna till möte om Google efter de senaste veckornas granskning av IT-jätten i Expressen och Dagens Nyheter. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Morgan Johansson kallar Tidningsutgivarna till möte om Google efter de senaste veckornas granskning av IT-jätten i Expressen och Dagens Nyheter. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Förra veckan krävde Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna, att riksdagens konstitutionsutskott kallar Google och Facebook till förhör. Foto: JONAS HELLSÉN / PRESSBILDFörra veckan krävde Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna, att riksdagens konstitutionsutskott kallar Google och Facebook till förhör. Foto: JONAS HELLSÉN / PRESSBILD
Förra veckan krävde Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna, att riksdagens konstitutionsutskott kallar Google och Facebook till förhör. Foto: JONAS HELLSÉN / PRESSBILD

Morgan Johansson kallar till möte med TU om Google

Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson, S, kallar till möte om Google efter Expressens och DN:s rapportering.

Google har inte stoppat hot, hat och hets mot folkgrupp – trots larm.

Nu vill KU kalla Google till förhör.

Morgan Johansson kallar Tidningsutgivarna till möte om Google efter de senaste veckornas granskning av IT-jätten i Expressen och Dagens Nyheter.

Expressen har bland annat kunnat visa hur en lista över judar, där judiska personer i Sverige hängs ut med namn, bild och befattning, funnits tillgänglig via Googles söktjänst trots att flera av personerna på listan anmält det.

Därutöver har Youtube, som ägs av Google, låtit dödshot mot poliser ligga kvar, och främlingsfientliga konton som Granskning Sverige har tillåtits sprida Förintelseförnekelse och hat.

KU vill kalla Google till förhör

Förra veckan krävde Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna, att riksdagens konstitutionsutskott kallar Google och Facebook till förhör.

KU:s ordförande Anderas Norlén säger också att han vill kalla Google till förhör i frågan.

Och nu kallar justitieminister Morgan Johansson alltså Tidningsutgivarna till möte om Google. Mötet med ministern ska hållas den 23 mars.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag