Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Morgan Johansson: "Just nu mer kameror än någonsin"

"Den här mandatperioden har inneburit ett genombrott för kameraövervakning", sger justitieminister Morgan Johansson (S) till DN. Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringen tillsatte i mitten av december en ny utredning som ska se över möjligheterna för polisen att slippa ansöka om tillstånd för övervakningskameror. Utredningen ska vara klar i augusti. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Regeringen har under mandatperioden fått kritik för att vara för långsam med att förenkla regelverket kring övervakningskameror. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Justitieminister Morgan Johansson (S) är stolt över att övervakningskamerorna blivit fler i utsatta områden, rapporterar DN. 

Men oppositionen är kritisk till att utvecklingen dragit ut på tiden. 

– Vi tar ett steg i taget, säger Morgan Johansson till DN. 

Regeringen och oppositionen är överens om att antalet övervakningskameror – särskilt i utsatta områden – ska bli fler. Justitieminister Morgan Johansson (S) lyfter i en intervju med DN fram att polisens arbete underlättas med hjälp av övervakningskameror. 

– Kamerorna är både effektiva för att klara upp brott, men också för att förebygga brott i de utsatta områdena. En del säger att kamerorna bara gör att brottsligheten flyttar. Men ju svårare du gör för att begå brott och öka upptäcktsrisken desto mer kan brottsligheten pressas tillbaka, säger Johansson till DN.

"Ett genombrott för kameraövervakning"

Morgan Johansson är särskilt stolt över att antalet kameror blivit fler: 

– Den här mandatperioden har inneburit ett genombrott för kameraövervakning. Just nu sitter det uppe mer kameror än någonsin tidigare, säger Morgan Johansson till DN.

Justitieministern lyfter även fram de så kallade kroppskamerorna som poliser i yttre tjänst kommer kunna använda när de arbetar i utsatta områden. 

Regeringen har under mandatperioden fått kritik för att vara för långsam med att förenkla regelverket kring övervakningskameror. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Morgan Johansson kritiseras

Men regeringen har utstått kritik under mandatperioden för att vara för långsam med att förenkla regelverket kring övervakningskameror. 

Regeringen tillsatte i mitten av december en ny utredning som ska se över möjligheterna för polisen att slippa ansöka om tillstånd för övervakningskameror. Utredningen ska vara klar i augusti.

 

LÄS MER: Moderaterna KU-anmäler nu Morgan Johansson (S)

 

Då hade redan en majoritet i justitieutskottet kommit fram till att tillståndsplikten skulle slopas i maj. Justitieutskottets ordförande Tomas Tobé (M) anmälde Morgan Johansson till konstitutionsutskottet. 

Morgan Johansson bemöter kritiken i DN: 

– Alliansen satt i åtta år. De röstade ner alla våra förslag om att göra det lättare att sätta upp kameror. Nu klagar de på oss för att det går för långsamt. Vi tar ett steg i taget, säger Morgan Johansson.