Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Morgan Johansson jämför SD med NMR

Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson (S) jämför Sverigedemokraterna med Nordiska motståndsrörelsen i SVT:s Agenda.

Anklagelsen kritiseras skarpt av Sverigedemokraterna:

– Jag tycker det är ett väldigt oförskämt uttalande och att han bara gör det visar att han inte är seriös, säger partisekreterare Richard Jomshof.

När SD-ledaren Jimmie Åkesson meddelade i Expressen TV:s "Bara politik" i förra veckan att han vill se över lagstiftningen och utreda en kriminalisering av nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, väckte det stor uppståndelse.

Men justitieminister Morgan Johansson ifrågasätter SD-ledarens motiv till förbudet – och i en intervju med SVT:s "Agenda" på söndagen uttrycker han funderingar över om Åkesson i själva verket vill bli av med en konkurrent.

– Sverigedemokraterna och Nordiska motståndsrörelsen är verksamma på samma kant. Så gott som varje år framkommer nya uppgifter om kopplingar mellan SD, högt upp i leden, och olika extremrörelser, säger han till Agenda.

Uttalandet har väckt starkt kritik inom Sverigedemokraterna och partisekreterare Richard Jomshof anklagar justitieministern för att vara oseriös:

– Vi måste ju kunna börja behandla varandra med respekt och den sortens uttalanden är inte seriöst. Jag är helt övertygad om att han inte tror så, utan det är bara ett sätt för honom att försöka vinna billiga poäng och vi ska inte behandla varandra på det sättet.

Richard Jomshof antyder sedan att det går att dra likvärdiga kopplingar mellan S och olika vänsterextrema rörelser.

– Det är klart att vi skulle kunna börjar prata om faktiska kopplingar mellan deras eget ungdomsförbund och vissa extrema organisationer på vänsterkanten. Men det här är bara trams det är oförskämt. Det är jätteallvarligt om vi ska ha den sortens ton mot varandra, säger han.

Kan inte förbjudas utan grundlagsändring

Det är inte möjligt att förbjuda nazistiska organisationer utan att först ändra i grundlagen. Men det medför även risker och svåra gränsdragningar, säger Morgan Johansson till SVT.

– Det är ett förenklat sätt att uttrycka det. Vi har inte förslagit ett förbud mot någon särskild åsiktsriktning. Utan vi tycker man bör kunna terrorstämpla organisationer som systematiskt använder sig av våld som metod, säger Jimmie Åkesson till TT. 

Han fortsätter:

– Där skulle man kunna tänka sig att Nordiska motståndsrörelsen faller inom ramen, men jag har också nämnt Antifascistisk aktion som då finns på den andra kanten.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag