Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morgan Johansson: ”Jag är en varm vän av kameraövervakning”

Justitieminister Morgan Johansson (S) i ett Expressen-seminarium om brottslighet i utanförskapsområden

Vi måste ha mer kameraövervakning i utsatta områden, ju fler kameror desto bättre.

Det anser justitieminister Morgan Johansson som kommer ut som ”varm vän av kameraövervakning”.

– Vi borde ha gripit in mot den organiserade kriminaliteten mycket tidigare, säger han i ett Expressen-seminarium om brottslighet i utanförskapsområden.

Brottslighet och våld ökar i Sveriges mest utsatta områden. Kommuner samverkar med polis, socialtjänst och bostadsbolag för att öka tryggheten för de boende – med varierande framgång.

Justitieminister Morgan Johansson (S) talar om samverkan och förebyggande sociala åtgärder. Som konkret åtgärd förordar han omfattande kameraövervakning för att motverka brottsligheten.

– Jag är en varm vän av kameraövervakning. Jag är glad att kunna säga att vi nu har fler kameror än vad vi någonsin haft i Sverige. I dag finns kameror i Husby, Tensta, Rinkeby, Bergsjön, Hjällbo, Lindängen och en rad andra områden där de inte fanns för tre, fyra år sedan.  säger Morgan Johansson 

”Ser effekten varje dag”

Han deltar i ett partnerseminarium på temat brottslighet och trygghet i utsatta områden, arrangerat av Expressen tillsammans med Botkyrkabyggen och Stångåstaden inom ramen för Expressens digitala event ”Fem dagar om framtiden”

– Vissa har invändningar mot kameraövervakning, åtminstone kriminologer som säger att den har ingen betydelse. Men jag ser effekten varje dag. Dels kan den öppna narkotikahandeln tryckas bort, dels ökar möjligheten att i efterhand klara upp brott, säger Morgan Johansson.

Han beklagar också att Sverige inte grep in redan när den etablerade brottsligheten började växa fram för 15–20 år sedan.

”Borde ha gjort det mycket tidigare”

– Vi borde ha gjort det mycket tidigare. Då hade vi kunnat kväva det här redan från början. Nu blir det svårare och tar längre tid, men det måste göras, säger Morgan Johansson.

Också bostadsbolag samverkar med myndigheterna för att öka tryggheten i sina fastigheter.

– I stället för att ha en massa väktare har vi anställt trygghetsvärdar. Det är mammor och pappor och syskon som bor i de här områdena . De kan bli en brygga för de får ofta bättre kontakt med ungdomarna, säger Fredrik Törnqvist, vd i Stångåstaden.

– Vi samverkar med kommun och polis. Vi träffas varje vecka och gör en gemensam bild av läget. Vi identifierar olika problem och sätter in åtgärder. Men det finns inte bara problem utan också en stor sammanhållning och gemenskap i områdena, säger Chris Österlund, vd i Botkyrkabyggen.

Hör Expressens politiska kommentator summera dagens samtal.
Dag 3: Så klarar vi kriser i framtiden med bland andra Stefan Löfven, Nyamko Sabuni, Jonas Sjöstedt, Maria Wetterstrand och Morgan Johansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.