Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Facebook fördubblar antalet anställda

Justitieminister Morgan Johansson träffar representanter från Facebook.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Mötet mellan Facebook och regeringen blir av.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Efter vårens kritik mot nätjättarna kommer Facebook att fördubbla antalet anställda till 20 000. 

Företaget har även ett samarbete med MSB för att förhindra påverkansoperationer i valrörelsen. 

– Vi fick en bra redogörelse för hur de arbetar för att blockera falska konton, säger Morgan Johansson som på onsdagen mötte representanter för Facebook.

"Vi är eniga om att fortsätta dialogen framöver", skriver Christine Grahn, Policy Manager i Sverige, i ett mejl. 

I mitten på april hade regeringen ett möte med företrädare från Google och Twitter samt representanter från organisationen Tidningsutgivarna. 

Även Facebook skulle ha deltagit i mötet, men ställde i sista stund in med motiveringen att de hade invändningar mot mötesformen. 

Mötte Facebook

Men nu har mötet mellan socialmediejätten och den svenska regeringen blivit av. Justitieminister Morgan Johansson träffade på onsdagen fyra representanter från Facebook på Rosenbad i Stockholm. De diskuterade bland annat olagligt innehåll på Facebook och påverkansoperationer. 

– Jag är nöjd med mötet. Vi hade en bra dialog, de informerade oss om hur de jobbar och vi är angelägna om att vi fortsätter ha en dialog och ett samarbete, säger Morgan Johansson efter mötet. 

Även Facebook var nöjda med mötet. 

"Vi är tacksamma för möjligheten för våra experter att diskutera komplexa frågor på djupet med ministern och vi tycker att det var ett bra möte", skriver skriver Christine Grahn, Policy Manager i Sverige, i ett mejl. 

Vad diskuterades under mötet? 

"På agendan stod hat och hot på nätet liksom frågor kring valet i höst. Vi är eniga om att fortsätta dialogen framöver."

Vad hoppas ni blir resultatet av mötet? 

"Vi hoppas att vi har kunnat visa på omfattningen av de åtgärder vi vidtar för att hitta den svåra gränsdragningen mellan yttrandefrihet för 2,2 miljarder människor från världens alla hörn, å ena sidan, och vikten av att skydda människor från skada, å den andra. Vi har också berättat om vissa uppdateringar i regelverken, bland annat hot mot folkvalda och journalister, liksom om de åtgärder vi vidtar inför valet för att hålla vår plattform säker. Vår förhoppning är att ministern känner sig väl informerad om våra planer inför valet, inte minst vad gäller arbetet mot falska konton."

Har samarbete med MSB

Facebook lovade enligt Morgan Johansson att skala upp sin verksamhet och gå från 10 000 anställda till 20 000.

– Det är en kraftig ökning av deras personalstab, inklusive svensktalande personal och personal som vet hur svensk lagstiftning ser ut, säger Morgan Johansson som dessutom fått löftet att företagets svenska tillgänglighet ska öka. 

För att motverka påverkanskampanjer i valrörelsen har Facebook även inlett ett samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). 

Vilket ansvar har du och regeringen för den här situationen?

– Vi har ett ansvar för att se till att det finns ett ökat tryck på de här företagen, att de lever upp till sina egna användaravtal och plockar bort illegalt material. Vi följer detta löpande för att se till att saker blir bättre. Vi ger oss inte förrän detta har förbättrats ytterligare, säger Morgan Johansson. 

Lovade att anställa fler 

Expressen har i ett flertal artiklar under våren berättat om kritiken mot nätjättarna och deras bristande ansvar för att säkerställa vilket material som sprids på deras plattformar. 

Granskningen tog fart efter att Expressen och Dagens Nyheter kunde berätta att Google tillåtit det högerextrema nätverket Granskning Sverige att via videotjänsten Youtube sprida trakasserier och upphovsrättsskyddat material.

I samband med regeringens möte med Google och Twitter lovade Youtubes Europachef Ben McOwen Wilson att det olagliga materialet ska plockas bort och att även dem ska anställa 10 000 personer på Youtube och Google globalt i syfte att moderera materialet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.