Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen: Klart för slopad straffrabatt för kriminella

Justitieminister Morgan Johansson, S.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen tillsätter nya åtgärder för att stävja gängbrottsligheten i Sverige, vilka justitieminister Morgan Johansson presenterade under en pressträff på fredagsmorgonen.  

Totalt tillsätts tre nya åtgärder för att stävja gängbrottsligheten i Sverige. Regeringen vill sprida projektet ”Sluta skjut”, utveckla avhopparverksamheten och slopa ungdomsrabatten vid allvarlig brottslighet. 

– Det här är uppföljande förslag till de budgetförslag som vi går vidare till riksdagen med. Det är beslut som fattades av regeringen i går, säger justitieminister Morgan Johansson.

Sprida ”Sluta skjut”

Projektet ”Sluta skjut” är en strategi som utvecklats i USA. I Sverige har projektet prövats i Malmö sedan 2018 i ett samarbete mellan Polisen, Kriminalvården och kommunen med stöd från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Nu vill regeringen sprida strategin till andra delar av landet. De ger Brottsförebyggande rådet, Polisen och Kriminalvården i uppdrag att sprida strategin bakom ”Sluta skjut” till fler orter i samverkan med frivilliga kommuner. I vårändringsbudgeten för 2021 avsattes 6 miljoner kronor till Brå, i budgeten för 2022 förslås de tillföras ytterligare tio miljoner kronor och tolv miljoner kronor 2023. 

– Vi får se hur långt man kommer. Det bygger naturligtvis på att det finns ett intresse för de kommuner som man ska jobba i. Hittills har vi sett att kommuner som Göteborg och Örebro har visat ett sådant intresse. Och jag vet att det finns en diskussion i Stockholm också, säger Johansson. 

Utveckla avhopparverksamheten

Regeringen ger också Polismyndigheten, Kriminalvården, Socialstyrelsen och Statens institutionsstyrelse 2019 i uppdrag att förstärka och utveckla stödet till avhoppare. Myndigheterna ska också verka för att fler avhopparverksamheter etableras där det behövs.

Stefan Strömberg, som varit rikspolischef och chef för Stockholms tingsrätt, utses till nationell samordnare. 

Totalt avsätts 15 miljoner kronor i budgeten 2022 till myndighetsuppdraget och till insatser riktade till avhoppare. 

Slopad straffrabatt för unga

Regeringen förslår också att ungdomsrabatten ska slopas för 18 och 20-åringar för brott med minimistraff på ett års fängelse. Det omfattar brott som bland annat mord, rån, grov misshandel, våldtäkt, grovt narkotika och grovt vapenbrott. Förslagen medför kostnader på 450 miljoner kronor hos Kriminalvården – något som tillfördes i budgetpropositionen för 2021. 

– En 18-åring som begår ett rån exempelvis i framtiden kommer att få dubbelt så högt straff än vad han fick innan den här lagändringen. Likadant innebär det här också att den som begår ett mord och är 18 eller 19 år i framtiden också kan dömas till livstids fängelse. Det har man inte kunnat innan. Så det är en ganska rejäl straffskärpning för den här åldersgruppen, säger Morgan Johansson. 

”Är det någonstans vi borde testa så är det i Stockholm”

Morgan Johansson uppmanar fler kommuner att använda ”Sluta skjut”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.