Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Johansson: ”Han vilseleder väljarna”

Kommenterar i Ekots lördagsintervju: "Mycket stramare än tidigare".
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vill se en stramare migrationspolitik.Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson är kritisk till förslagen i migrationslagstiftningen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att Sverige inte längre kommer att utgöra ”en magnet” i EU med den nya migrationslagstiftningen.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, är kritisk:

– Han vilseleder väljarna.

Socialdemokraterna har ställt sig bakom alla 26 punkterna i migrationskommittén. Miljöpartiet har ställt sig bakom tre av dem.

Och nu ska förslagen skickas på remiss.

Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, säger i Ekots lördagsintervju att förslagen skulle innebära ”den stramaste migrationspolitiken på 30 år”.

– Det är väsentligt mycket stramare än vad som gällt tidigare, säger ministern.

Johansson ger tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel som exempel. Regeln infördes 2016 i den tillfälliga lagstiftningen efter migrationskrisen, men föreslås nu bli lag.

Den nya migrationspolitiken skulle vara i linje med övriga EU, säger ministern i Lördagsintervjun:

– Hela vår poäng är den att Sverige genom sin lagstiftning inte ska vara ett slags magnet för asylsökande som vi var tidigare.

Maria Malmer Stenergard: ”Räcker inte”

Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, menar att de 26 punkterna inte kommer att leda till minskad invandring.

– Vi måste minska invandringen vi har i dag och då räcker det inte bara att hålla i de regler vi har. Dessutom vill Socialdemokraterna efter att ha förhandlat med Miljöpartiet öppna upp på andra områden, till exempel genom en mycket humanitär grund, säger hon till Expressen.

Maria Malmer Stenergard säger att S ”kapitulerat” för MP i migrationsfrågan.

– Det är det Morgan Johansson vill sminka över genom att vilseleda väljarna, säger hon.

Moderaterna vill se stramare anhöriginvandring, och striktare regler för tillgången till välfärd för de som får asyl. Partiet vill även tillsätta verktyg som möjliggör fler utvisningar.

– Det här var frågor vi jobbade med i förhandlingarna och i migrationskommittén. Men eftersom S vägrade gå med på en minskad invandring så föll alla de här kriterierna, säger Maria Malmer Stenergard.

Johansson: M drev igenom generösa politiken

I intervjun säger Morgan Johansson att det var M som drev igenom den mer generösa flyktingpolitiken som gällde innan migrationskrisen:

– Alliansen valde Miljöpartiet att göra upp med. Hade de valt socialdemokratin hade det sett helt annorlunda ut.

Maria Malmer Stenergard kallar det för en ”historieförfalskning”. Hon säger att Moderaterna, alliansen och MP drev en förlängning av politik som utformats av S.

– Med det sagt borde vi ha haft en stramare politik. Vi borde ha lagt om vår politik mycket tidigare, säger hon.

Pape Poulsen menar att det finns ett samband mellan ökad kriminalitet och invandring.

Se också:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.