Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morgan Johansson: EU-förslaget leder till färre flyktingar i Sverige

Hör kritiken mot EU-kommissionens migrationsförslag.
Morgan Johansson tror att EU-förslaget leder till färre flyktingar i Sverige.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ylva Johansson presenterade EU:s nya förslag om gemensam migrationspolitik.Foto: STEPHANIE LECOCQ / AP TT NYHETSBYRÅN

Migrationsminister Morgan Johansson tror att det blir färre flyktingar i Sverige med EU:s nya förslag om gemensam migrationspolitik.

– Det här kommer att leda till ännu färre asylsökande till Sverige, säger han.

Förslaget innebär bland annat hårdare kontroll vid EU:s yttre gräns och fokus på återvändande

Den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson presenterade EU:s nya migrationspolitik på onsdagen.

Förslaget innebär screening vid EU:s yttre gräns, fokus på återvändande och en obligatorisk solidaritetsmekanism – som går ut på att alla länder ska ta ansvar för flyktingar, antingen genom att ta emot dem eller hjälpa till med återvändandet.

– Får man på plats åtgärder mot sekundära förflyttningar, det vill säga att man registreras vid EU:s yttre gräns och att man då också får ordning på återvändandet på ett bättre sätt än tidigare – då kommer det här att leda till ännu färre asylsökande till Sverige, säger migrationsminister Morgan Johansson till Ekot. 

Blandade reaktioner

Förslaget får blandade reaktioner hos de svenska partierna. EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) kritiserar att det blir lättare att avvisa personer vid gränsen och att förslaget betonar återvändande.

– Det hotar den rättighet som alla människor har att få en rättssäker asylprocess, säger hon till SVT. 

Hans Eklind, riksdagsman och migrationspolitisk talesperson (KD), välkomnar att migrationspolitiken ska bygga på frivillighet och säger att ”man kan inte tvinga länder att ta emot människor”.

Välkomnar screening

EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) tycker att det är bra med obligatorisk screening vid yttre EU-gränsen.

– Det är nödvändigt för att få kontroll på gränsen och säkerheten för våra medborgare, säger han till SVT.

Christina Höj Larsén, migrationspolitisk talesperson (V), kallar förslaget ”sorgligt” och tror inte att ett frivilligt flyktingmottagande kommer att fungera bra.

 

Svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) var med i CNN:s Amanpour för att prata om hur EU ska hjälpa det eldhärjade lägret på grekiska ön Lesbos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.