Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Morgan Johansson: "De ljuger om Sverige"

Migrationsminister Morgan Johansson tror inte att Sveriges anseende skadas av flygbladen.

Foto: Nurphoto/Rex Shutterstock
Flygbladen som sprids av Sverigedemokraterna på Lesbos. Foto: Jens Alvin / Södermanlands Nyheter

Sverigedemokraterna delar ut flygblad till flyktingar på bland annat grekiska Lesbos för att avråda dem från att ta sig till Sverige.

Partiet ska inom kort också visa tv-reklamfilm om den svenska flyktingmottagningen.

Migrationsministen anklagar SD för att prata skit om Sverige.

Kampanjen som SD bedriver syftar till att minska flyktingströmmen till Sverige och inleddes i fredags. För tillfället finns, enligt partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein, 30 personer, förtroendevalda, tjänstemän och ungdomsförbundare från Sverigedemokraterna på 17–18 platser i sex länder. Förutom Grekland handlar det till exempel om Turkiet och Ungern.

– Vi känner som parti att vi har försökt med allt i vår makt, rent parlamentariskt, för att svara på den destruktiva politik som Sverige för. Vi behöver vara på plats för att minska flyktingströmmarna, säger Wallerstein till TT.

Felaktigheter

Förutom att dela ut flygblad så pratar de utsända sverigedemokraterna med flyktingar för att få en bild av varför många vill ta sig just till Sverige.

– Av någon anledning söker sig de flesta ända till Sverige. Vi vill angripa villfarelsen att det är ett lyxliv i Sverige, säger Wallerstein.

– Vi hoppas att de flesta på plats inte tycker det är värt att riskera sina liv för att ta sig genom Europa för tältsängar.

Formuleringarna I flygbladet kritiseras för att innehålla felaktigheter. Där står bland annat att halalslakt kommer att förbjudas, liksom att bära niqab och burka. Wallerstein bekräftar att flygbladet är formulerat av partiet, men vill inte kommentera formuleringarna. Han hänvisar till SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson.

TV-reklam

Kampanjen beräknas för närvarande att hålla på i tre veckor. I början av nästa vecka planerar SD dessutom att starta en tv-reklamkampanj i de länder många flyktingar kommer från, som Afghanistan och Syrien. Den ska visa bilder från Sverige och på den svenska flyktingmottagningen. Även tidningsannonser ska användas.

Enligt Wallerstein kostar kampanjen "jättemycket", och dyrast är tv-reklamen.

– Det är miljonbelopp vi lägger på detta, säger han.

Upprörd

Migrationsminister Morgan Johansson (S) befinner sig på ett ministermöte i Bryssel om flyktingkrisen och blir upprörd över SD:s kampanj.

– Vad jag förstår så ljuger de om Sverige, säger han om flygbladen.

– De för ut en bild av Sverige som inte är sann. De pratar skit om Sverige. Och det tycker jag att ett politiskt parti bör hålla sig för goda för att göra.

Migrationsministern tror dock inte att Sveriges anseende skadas av flygbladen, eftersom "Sveriges anseende är väldigt starkt i världen".