Morgan Johansson: Bra med generös migrationspolitik

Migrationsministern Morgan Johansson (S) anser att de nya reglerna är bättre utifrån ett humanitärt perspektiv.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt bedömningar från Migrationsverket kan förslaget leda till en ökning av beviljade uppehållstillstånd på 11 900 på tre år.
Foto: Samuel Unéus

Skärpt migrationspolitik var ett av Socialdemokraternas löften inför valet. 

Men genom uppgörelsen med MP, C och L blir politiken i stället öppnare – vilket migrationsministern Morgan Johansson (S) tycker är bra, uppger SVT.  

– För väldigt ömmande fall ska det finnas en möjlighet att i ökad utsträckning ge uppehållstillstånd, säger han till tv-kanalen.

Genom uppgörelsen mellan S, MP, C och L återinförs rätten för familjer att återförenas i Sverige. 

Den nya regeln skulle enligt Migrationsverkets bedömning utifrån M/KD-budgeten leda till att 8 400 fler beviljas uppehållstillstånd i Sverige inom tre år.

En senare konsekvensanalys, som gjordes efter att Stefan Löfven valdes till statsminister, visar dock på en större ökning. Det rapporterade Expressen på fredagen. Utifrån den nya regeringen och uppgörelsen mellan S, MP, C och L kan det handla om 11 900 fler som beviljas uppehållstillstånd inom tre år.

Morgan Johansson: ”Bra humanitär åtgärd”

För Socialdemokraterna som gick till val på skärpta migrationsregler innebär det en vändning. Men migrationsministern Morgan Johansson (S) ställer sig positivt till den generösare politiken om familjeåterförening, uppger SVT.

– Jag tycker att det är en väldigt bra humanitär åtgärd, det rör sig till 90 procent om kvinnor och barn som bott länge i flyktingläger som nu kan återförenas med sin pappa eller make i Sverige, säger han till SVT.

Men på frågan om varför Socialdemokraterna gjorde vändningen svarar han flytande. Morgan Johansson hänvisar till att situationen ser annorlunda ut i dag, och att Sverige med det nuvarande asylmottagandet kan ta in fler. Det utan att riskera en kris.

Ny skyddsgrund för uppehållstillstånd

Migrationsministern ser också positivt på förslaget om en ny skyddsgrund för uppehållstillstånd. Grunden skulle innebära ökade möjligheter till att ge uppehållstillstånd i så kallade "ömmande fall". 

Enligt Morgan Johansson kan det handla om väldigt sjuka, sköra eller utsatta människor. I den totala asylpolitiken rör det sig om en mycket liten grupp, men där man tidigare ansett att politiken misslyckats på ett humanitärt plan, förklarar Morgan Johansson.

– Det måste finnas utrymme för medmänsklighet och humanitär ansats, också i den här tiden. Det tycker jag är viktigt, säger han till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.